Сосиете Женерал Експресбанк е част от едноименната група, в която

...
Сосиете Женерал Експресбанк е част от едноименната група, в която
Коментари Харесай

Сосиете Женерал Експресбанк интегрира пилотно Evrotrust

Сосиете Женерал Експресбанк е част от едноименната група, в която влизат още " Sogelease България ", " Сосиете Женерал Факторинг ", Регионален фонд за градско развиване – фонд управител по стратегия JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания " Sogelife България " и компанията за действен лизинг и цялостно сервизно обслужване " АЛД Аутомотив ". Групата е измежду седемте най-големи финансови институции в България, като разполага с над 140 офиса в цялата страна и повече от 500 000 клиенти. Освен върху предлагането на налични и гъвкави услуги СЖЕБ отчетливо се концентрира и върху интеграцията на новаторски решения.

Основни бизнес провокации

В СЖЕБ стигат до решението да започват пилотен план за интеграция на Evrotrust в отговор на желанието на техните клиенти за по-гъвкави способи на връзка с банката. Според Татяна Иванова, шеф “Маркетинг и цифрово банкиране” в СЖЕБ, потребността от физическо наличие в офис при сключване на контракти и друга документи затруднява огромна част от клиентите, което постанова въвеждането на нововъведението. Друга причина е желанието на СЖЕБ да автоматизира в най-голяма степен процеса по предложение и асимилиране на услугите си, като по този метод сведе до най-малко потреблението на хартиени носители.


Визитка на ИТ плана
Име на плана: Интеграция на мобилно приложение за биометрична идентификация и отдалечено генериране на електронен автограф “Evrotrust”

Възложител: Societe Generale Експресбанк (SGE)

Изпълнители : „ Evrotrust “/SGE

Категория : Финансов бранш

ИТ решение

Evrotrust е мобилно приложение за биометрична идентификация и отдалечено генериране на дипломиран електронен автограф. Решението е основано от едноименната българска финтех компания, която има статут на снабдител на удостоверителни услуги, публикуван на база на позволение на Комисията за контролиране на известията, и премината сертификация във Франция. Evrotrust обгръща целия развой по сигурна отдалечена идентификация и генериране на електронен автограф от разстояние, който се прави в няколко съществени стъпки.

Първата стъпка е фотография на персоналната карта на заинтригуваното лице, която в действително време се изпраща до Министерство на вътрешните работи за сверяване на данните с осведомителния масив на ведомството, откъдето удостоверяват легитимността на документа. От Министерство на вътрешните работи също по този начин изпращат и фотографията на въпросното лице, с която то се разпознава в базата данни, което дава опция да се направи втора инспекция – на самоличността. Така, преди да се генерира електронният автограф, се ревизират и самоличността, и идентичността на клиента.

Вторият стадий на идентификацията изисква клиентът да извърши избрани команди пред камерата на своето устройството, които подсигуряват, че това не е робот или запис. Приложението прави и лицева биометрия, която, до момента в който индивидът е пред камерата, съпоставя чертите му с тези от фотографията, изпратена от Министерство на вътрешните работи. По този метод се удостоверява, от една страна, че документът за идентичност е достоверен и годен, а от друга, че той принадлежи точно на този човек.

На базата на тези стъпки се генерира документ, с който клиентът, още веднъж от разстояние, поставя електронния си автограф върху подписания контракт. След като се записва в приложението, банката намира неговия профил през обособен административен портал и изпраща нужните документи, които той вижда в своята секция, подписва ги със документа си и ги връща.

Подписването на документи, изпратени от банката, е изцяло гратис за клиентите.

Evrotrust е отворена система, чиято цел е да притегли сътрудници от разнообразни браншове в услуга на крайните консуматори, които посредством платформата получават мобилен достъп до разнообразни услуги, изискващи документна идентификация и автограф, без да се постанова да посещават фирмени офиси или държавни институции. В пилотния си план СЖЕБ предлага през платформата два свои съществени продукта – потребителски заем “Експресо” с авансово утвърден предел и овърдрафт.

Eфект от ИТ решението

Положителните резултати от консолидираното на Evrotrust са в два съществени аспекта – вътрешноорганизационен и обвързван с потребителския опит. Във вътрешноорганизационен проект резултатите са свързани с спомагателна мотивация от страна на екипите, които виждат ново предизвикателство в цифровата промяна на услугата по предложение на продуктите на банката. Освен това Evrotrust значително усъвършенства работата в СЖЕБ, премахвайки хартиените носители в целия документооборот.

С консолидираното на решението се автоматизира целият развой - от генерирането на контракта до архивирането му.

Същевременно препоръчаната от СЖЕБ алтернатива за отдалечено сключване на контракти се радва на извънреден потребителски интерес.

“Към момента в процеса са включени единствено лица, които към този момент са клиенти на банката и разполагаме с техните данни. На този стадий самодейната страна сме ние. Свързваме се с подбрани клиенти през нашия колцентър, представяме им приспособена към техните потребности оферта и в случай че те проявят интерес, им предлагаме подписването на контракта и спомагателните документи да бъде осъществено дистанционно”, изяснява Татяна Иванова и прибавя, че от началото на пилотния план, който би трябвало да продължи доникъде на месец декември, новата услуга се радва на забележителен интерес.

Потенциал за развиване

Тъй като Evrotrust е безусловно нов артикул, все още СЖЕБ интегрира приложението под формата на пилотен план, ориентиран към натрупването на потребителски опит в действителна среда – предлага се на действителни, авансово таргетирани като цифрово насочени клиенти, за действителни покупко-продажби.

Финансовата институция си е сложили като съществена цел през идната година да предложи на клиентите си необятна палитра от артикули и услуги в своите онлайн канали.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР