Солун. Възможностите за енергийна свързаност между България и Гърция -

...
Солун. Възможностите за енергийна свързаност между България и Гърция -
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов обсъди с представители на енергийния бранш в Гърция интерконекторната връзка между двете страни и терминала за втечнен газ в Александруполис

Солун. Възможностите за енергийна съгласуваност сред България и Гърция - интерконекторната връзка сред двете страни и терминала за полутечен газ в Александруполис, разиска българският министър председател Бойко Борисов с представители на компании, работещи в областта на природния газ в Гърция. Министър-председателят взе участие в Третата среща на високо ниво в Солун, отдадена на европейската вероятност, свързаността, индустриалното развиване и съдействието със Западните Балкани, оповестиха от Правителствената осведомителна работа .
„ Българското присъединяване в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ край Александруполис е стратегически значимо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки “, съобщи министър-председателят Борисов и акцентира, че този план ще обезпечи нови количества газ за доставяне на пазарите в района. Ключовият предстоящ източник на газ посредством този терминал е с генезис от Съединени американски щати, Катар и други огромни производители на полутечен природен газ като това ще докара до спомагателни източници на природен газ за европейския газов хъб „ Балкан “. Премиерът напомни и че построяването на нов LNG терминал е класифицирано от Европейската комисия като план от общ интерес.
На срещата взе участие и изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов. Той изрази подготвеност „ Булгартрансгаз “ да предприеме стъпки по придобиване на акции в плановата компания, която обезпечава развиването на плана за създаване на новия LNG терминал в Александруполис.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР