Има какво да се поиска от българските политици и на

...
Има какво да се поиска от българските политици и на
Коментари Харесай

В “Смисъла” три вдъхновяващи жени говорят за ползите от екологията

Има какво да се изиска от българските политици и на национално, и на европейско равнище, само че смяната в метода на живот във връзка с екологията зависи и от нас самите. Това излиза наяве от присъединяване в предаването “Кой приказва ” по Дарик на три вдъхновяващи дами, които не просто имат сполучливи и реформаторски кариери, ами и дават персонален образец със своето отговорно държание към утрешния ден. В специфичната графа “Смисълът ” посетители бяха Магдалена Малеева, капитан на женския народен тим по тенис и Симона Стилиянова, обществен бизнесмен и деятел за понижаване на отпадъците, които произвеждаме както самостоятелно, по този начин и на индустриално равнище. За сполучливото насърчаване на бизнеса с нулев боклук пък описа Блажка Димитрова.



“Искам да видя по-амбициозни ограничения във връзка с климата. Искам да видя всичко, което е начертано като пътека от “Зелената договорка ”, от проектите за понижаване на излъчванията се случва в действителност ”, сподели Симона Стилиянова, запитана какви са упованията ѝ от представителите ни в Европейския парламент.

Същото мнение изрази и Магдалена Малеева:

“Искам да видя някой да приказва в тази акция за климатична акомодация. Идвайки насам (към Дарик радио - бел. ред.) чух, че към този момент има наводнения във Видин. В Сименово, където пребивавам, едвам е поваляло два-три часа и улиците са към този момент наводнени. Екстремните прояви на времето се усилват, те са се нараснали с 30% през последните 30-40 година Не съм чула нито един български политик да приказва за акомодация. България е застрашена от безводие - то е очевидно ”.

Оказва се, че април месец е бил рекордно топъл в международен проект, а 2023 година е най-топлата година, откогато се мерят температурите

“Климатичните промени водят до безусловно непредсказуемо държание на времето - наводненията от м.г. по българското Черномерие, всичко това се случва от климатичните промени, противозаконната сеч и неналичието на каквито и да било ограничения за климатична акомодация ”, изясни Симона Стилиянова.

Тя посочи, че единственото нещо, което е чула преди време в тази посока е било от Борислав Сандов от “Зелено придвижване ” за внедряване на системи за ранно обявяване. Било обаче за първи и финален път.

“Лесно, на ниска цена и удовлетворяващо ”, по този начин Блажка Димитрова разказва философията на нулевия боклук, която сполучливо развива бизнес с нулев боклук. Тя описа за метода, по който се е “запалила ” само че нулевия боклук в репортаж пред репортера Мариана Корчакова.

“Излязох с един плик с боклуци, от него капеше нещо значимо. Видях се в една витрина, държейки този плик и виждайки себе си с този найлонов плик осъзнах, че всеки ден изхвърлям по един найлонов плик с опаковки ”, описа Блажка Димитрова.

Тогава тя отворила преносимия компютър и потърсила по какъв начин да не хвърля боклуци в интернет. И към този момент 13 години следва философията на нулев боклук, като купува неопаковани насипни артикули в свои лични буркани или торбички.

Това предаване се осъществя в границите на самодейност „ Какво в действителност значи Европейски Съюз за теб? “, финансирана от Европейския съюз и фондация „ Институт Отворено общество – София “ (ИООС) и изпълнявана в границите на план „ Права и полезности “ от фондация „ Четиридесет и две “.

Изразените възгледи и отзиви са само на създателите и не отразяват безусловно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна организация за обучение и просвета (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани виновни за тях.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР