На 88-годишна възраст на 8 май е починала първата българка,

...
На 88-годишна възраст на 8 май е починала първата българка,
Коментари Харесай

Почина легендарна българка, останала завинаги в историята

На 88-годишна възраст на 8 май е умряла първата българка, донесла орден на страната ни от международно състезание по художествена гимнастика – Юлия Трашлиева.

Тъжната новина оповестиха от родната федерация.

" IN MEMORIAM

С огорчение Ви оповестяваме, че през вчерашния ден на 88-годишна възраст, умря Юлия Трашлиева!

 Може да бъде изображение с 1 човек

Трашлиева е първата българка с орден от Световно състезание по художествена гимнастика – още на първия шампионат през 1963 година в Будапеща печели самостоятелно 2 бронзови медала (в многобоя и на обръч). 

Юлия има значим принос за развиването на художествената гимнастика в България като треньор на националния тим и треньор в столичното спортно сдружение „ Спартак “, след това „ Левски - Спартак “. Тя управлява българския отбор от шест гимнастички на Световното състезание през 1967 година в Копенхаген, където печелят бронзови оценки.

Случаят е прочут като „ Скандалът в КБ Хален “ заради това, че българките печелят най-високата оценка от всички участващи тимове за съчетанието си с обръчи, която обаче е понижена с цяла половин точка под предлог, че диаметърът на обръчите им е с един сантиметър повече от допустимото. Въпреки това, българките се подреждат на трето място в крайното класиране и печелят бронзовите медали след Съюз на съветските социалистически републики (златен) и Чехословакия (сребърен). Те стават любимки на публиката, която става на крайници, с цел да ги приветства по време на награждаването им.

Две години по-късно, през 1969-а във Варна, българският отбор (Вера Маринова, Стела Милушева, Соня Пеева, Виолета Еленска, Богдана Тодорова и Деспа Кателиева), воден от треньорките Юлия Трашлиева и Лилия Мирчева, печели първата международна купа за България при ансамблите.

Трашлиева е носителка и на почетните звания: „ Майстор на спорта “, „ Заслужил занаятчия на спорта “, „ Заслужил треньор “, „ Заслужил активист на физическата просвета ".

Изказваме най-искрени съболезнования на фамилията и приятелите на госпожа Трашлиева!

Поклон пред светлата ѝ памет!

Българска федерация художествена гимнастика ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР