Националният отбор на България по спортен риболов на пъстърва с

...
Националният отбор на България по спортен риболов на пъстърва с
Коментари Харесай

Националният отбор на България по спортен риболов спечели сребро

Националният тим на България по състезателен лов на риба на пъстърва с изкуствени примамки завоюва сребърните медали на международното състезание в Босна и Херцеговина. Състезанието бе през уикенда, на реките Лашва и Лепеница в градовете Киселяк и Бусовача. Световни първенци станаха състезателите от Италия, до момента в който чехите останаха с бронз. Турнирът бе извънредно конкурентен, в него участваха общо 17 тима и близо 80 рибари.

Четиримата български рибари Георги Гетов, Боян Ярков, Евгений Бон и Тодор Костадинов демонстрираха рядко срещано майсторство, което изуми всички. За два дни нашите уловиха общо 416 пъстърви, като единствено италианците имаха повече. Рибите се хващаха със спинингова техника, на три типа примамки - блесни, воблери и силикони. По правилник се използваха куки без контри, а след улавянето всяка пъстърва се пускаше жива назад във водата.

За да стигнат до подиума, на българите им се наложи безусловно да тичат по секторите на двете реки, с цел да заловен колкото се може повече места и да натрупат риби на своята сметка. Нашите " дишаха във врата " на италианците до последната минута на шампионата в борбата за първото място, за което получиха поздравления персонално от президента на международната централа по състезателен лов на риба ФИПС, проф. Уго Клаудио Матеоли. Екипът от инструктори зад състезателите ни също си свърши чудесно работата посредством точни и навременни инструкции. Цялата ни делегация получи специфична признателност от президента на Българската федерация по риболовни спортове, Георги Михайлов.

" Когато през предходната година станахме международни първенци, значително хора взеха решение, че триумфът се дължи на домакинския фактор, защото международното тогава се организира на река Въча в България. Сега показахме, че тимът ни в действителност към този момент е международна класа в спининговия лов на риба на пъстърва ", разгласи водачът на българския отбор Георги Гетов. Той сложи и един от върховете на шампионата, като съумя да улови 46 пъстърви в границите на 45 минути.

В самостоятелната ранглиста международен първенец стана 17-годишният италианец Давиде Недроти, следван от съотборника си Марко Феракатена и босненеца Никола Зовко. За отбора на България това беше трето качване на подиума за последните пет години, след спечелването на международната купа през 2023 година и третото място през 2021 година Индвидуално за същия интервал имаме злато на Тодор Костадинов и два сребърни медала на Георги Гетов и Люси Дремалов.

" Като федерация развиваме общо 10 дисциплини в спортния лов на риба с присъединяване на стотици състезатели. В последните години уловът на пъстърва с изкуствени примамки постоянно ни е носил огромни триумфи ", разяснява делегатът на БФРС на международното Станил Йотов. Той добави, че в края на септември нашите ще пазят различен влиятелен трофей, на който са носители за предходната година - Купата на Средиземно море и Дунав.

Сега хазаин на шампионата ще бъде родопският град Девин, който се смята за столица на спортния лов на риба на пъстърва у нас.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР