Соларните петна и червени точици са израз на фотостареенето на

...
Соларните петна и червени точици са израз на фотостареенето на
Коментари Харесай

Проф. Василева: Предпазването от слънцето е превенцията срещу соларните петна, хемангиомите и малигнения меланом

„ Соларните петна и червени точици са израз на фотостареенето на кожата. Тези петна ги няма при бебета. При тях има различен тип хемангиоми, които не са израз на дълго излагане на кожата на слънцето. Хората с доста бяла, млечна кожа, са по-склонни да образуват петна. “ Това сподели проф. Снежина Василева, кожен лекар и венеролог в Клиниката по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ „ Александровска “ и професор към Университетската катедра по дерматология и венерология на Медицинския университет – София в подкаста на БНР „ Кожа и слънце “.

„ Спокойно можем да ги назовем старешки петна, само че защото хората не обичат да чуват това и по тази причина ги назоваваме слънчеви. Това обаче е и доста правилно название, тъй като повода за тях е слънчевата радиация. Те се образуват в млада възраст, само че към този момент над 40 години те се появяват по ръцете, деколтето, гърба, лицето. Това е признак, че като стане дамата на 50 година ще има още повече такива възрастови повреди “, сподели проф. Василева.

По думите й доста е значимо слънчевите петна да бъдат диагностицирани от кожен лекар, тъй като от време на време е доста мъчно да се диференцират от бенките. „ Причините са натрупването на слънчева увреда в кожата, натрупването на свободни радикали, а има и генетична предиспозиция. Това не са нито бенки, нито лунички и всеки експерт ще направи разликата сред тях и ще ги диагностицира вярно и ще ги лекува вярно “, сподели проф. Василева.

Тя акцентира, че най-важното е да се профилактираме посредством фотозащита, през два часа и то и пред зимата, която да бъде с минерални екрани, а не с химически. Също да не се излагаме на слънце в най-греещите часове сред 11 и 16 часа.

Предпазването на кожата е и предварителната защита против малигнения меланом.

По отношение на премахването на слънчевите петна тя изясни, че това става посредством химически избелващи вещества може да се вършат пилинги. „ Има опция и за унищожаване на петната посредством високотехнологични лазери. Аз съм последовател на премахването на старешки промени и дамата да се усеща да се по-млада, тъй като актуалната медицина разполага с такива средства, само че най-много съм последовател на профилактиката - вечерна и утринна грижа за кожата с подмладяващи свойства, която също повлиява и слънчевите петна ", описа още проф. Василева.

Тя заяви още, че през месец юли престои Световен конгрес по дерматология и венерология, конгреси, които се организира един път на пет години. „ Там ще бъде обзет целия паноптикум в тази сфера - възпалителни болести на кожата, автоимунни, бактериални болести, породени от паразити, ще бъдат показани най-новите трендове в лекуването на кожните заболявания, както и най-новите открития в патогенезата - аргументите за кожните болести ", сподели проф. Снежина Василева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР