Софийският завод произвежда трансформатори и компоненти за тях © Велко

...
Софийският завод произвежда трансформатори и компоненти за тях © Велко
Коментари Харесай

Руската СВЕЛ е купувачът на "Хюндай хеви индъстрис ко. България"

Софийският цех създава трансформатори и съставни елементи за тях

© Велко Ангелов Руската група СВЕЛ е новият притежател на софийския цех за трансформатори " Хюндай хеви индъстрис ко. България ". Това излиза наяве от известие на немската консултантска компания CMS, която е съветвала продавача Hyundai Electric & Energy Systems Co. Сделката към този момент е финализирана, откакто преди два месеца корейската група разгласи, че ще продаде българското си дружество за 24.5 млн. $, с цел да усъвършенства финансовата си конструкция. Промяната към момента не е маркирана в комерсиалния указател. В края на февруари се чака новите притежатели да сменят борда и името на българското сдружение.

Кой купува

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Групата СВЕЛ ( " Группа Свердловелектро " ) е основана през 2009 година По информация от уеб страницата й тя е един от огромните производители на електротехническо съоръжение (силови трансформатори) в Русия и в нея влизат пет сдружения. Собственик на групата е записаното в Кипър Kerfirua Holdings Limited, а една акция държи генералният шеф Алексей Кишко. По данни от съветски уебсайт за фирмена информация оборотът на групата за 2018 година е бил малко под 8 милиарда рубли (около 114 млн. евро), а чистата облага е била 53.6 млн. рубли. Заетите са 375 души по информация от D&B Hoovers.

Оттегляне

Решението на Hyundai Electric, която е част от групата Hyundai Heavy Industries, да продаде българското сдружение е обвързвано с вътрешни финансови проблеми. Още предишния септември компанията заяви, че ще продаде активи и ще пласира нови акции, с цел да си обезпечи в допълнение 150 милиарда вона (около 114 млн. евро) в опит да усъвършенства финансовото си положение. За 2018 година Hyundai Electric има 1.5 милиарда евро продажби и 2500 чиновници.

Българското сдружение

Корейската компанията влезе в България през 1997 година, когато приватизира част от някогашния цех " Васил Коларов ". През 2001 година беше заменено и името на локалното сдружение. " Хюндай хеви индъстрис ко. България " създава трансформатори и стъпални регулатори (компоненти за трансформатори). През годините годишният му оборот варира сред 60 и 80 млн. лева, а служащите са сред 500 и 600.

КАПИ i ХЮНДАЙ ХЕВИ ИНДЪСТРИС КО. БЪЛГАРИЯ АД Собствен капитал 48,2 Печалба -2,5 Активи 60,0 Пасиви 11,9 Брой заети 616 Приходи 68,6 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече › От неотдавна оповестен отчет на управлението излиза наяве, че през 2018 година износът на силови трансформатори се е свил с към 35%. Компанията не е съумяла да завоюва огромен търг на ЧЕЗ, с което делът на българския пазар в бизнеса й е понижен до 5%. Предприятието е продавало главно в Гърция (28%), както и на гръцки инженерингови компании в други страни. Лек растеж от 4% е имало при продажбите на стъпални регулатори, където измежду клиентите й е била и съветската СВЕЛ. Общите доходи са спаднали с 23%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР