Софийската градска прокуратура ще проверява сигнал, изпратен от укриващия се

...
Софийската градска прокуратура ще проверява сигнал, изпратен от укриващия се
Коментари Харесай

Пепи Еврото изпрати сигнал, че давал подкупи на български европрокурор, започва проверка

Софийската градска прокуратура ще ревизира сигнал, изпратен от укриващия се някогашен следовател Петьо Петров-Еврото.

Сигналът бе оповестен по-рано през днешния ден от организация БГНЕС. По създание той е за корупция - против един от българските европрокурори - Теодора Георгиева. Самият сигнал дава отговор и на висящия въпрос жив ли е Петьо Петров - информация, че той е забегнал в ОАЕ и умрял там се появи в общественото пространство и не бе нито доказана, нито отречена публично.

За сигнала потвърдиха пред OFFNews от пресцентъра на Софийската градска прокуратура (СГП) през днешния ден, без да дадат повече детайлности. От Министерството на външните работи (МВнР) дадоха отговор на запитването ни като обявиха, че не разполагат с информация по случая и че той не попада в компетенциите на ведомството.

Към момента редакцията не може да удостовери наличието на сигнала, нито неговата дата.

Подателят, подписан като " Петьо Петров ", твърди, че е давал подкупи на българския прокурор в европрокуратурата в продължение на четири години, става видно от оповестения от БГНЕС документ.

Пепи Еврото е обвинен по делото " Осемте джуджета " за търговия с въздействие и противозаконни записи, само че съумя да се укрие и е в неопределеност. Той изчезна в края на май 2023 година В края на август в медиите се появиха изказвания, че Еврото е мъртъв. От вътрешно и външно министерство по този начин и не потвърдиха дали това е по този начин, само че бюлетината за издирването му продължаваше да стои на уеб страницата на Интерпол. Впоследствие от Министерство на външните работи единствено прецизираха, че не е бил в Дубай.

В хипотетичния сигнал Петьо Еврото твърди, че е предавал подкупите на Теодора Георгиева в ресторант " Осемте джуджета " в интервала 2019-2023 година БГНЕС разгласява клише, от което излиза наяве, че сигналът е бил изпратен още до антикорупционната комисия в Народното събрание и европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, както и до Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

От СГП потвърдиха, че фактически има получен сходен сигнал, само че че към този момент не е доказано, че това фактически е подписът на Петьо Петров - Еврото.

От КПКОНПИ отхвърлиха да дадат информация по въпроса, тъй като данните на всяко лице, подало сигнал, са поверителни. От пресцентъра на СГП потвърдиха пред OFFNews, че сходен сигнал е постъпил във ведомството. Източник на OFFNews от парламентарната антиикорупционна комисия заяви, че сигналът най-вероятно ще се прегледа на първото съвещание след локалните избори.

Пред 24 часа Теодора Георгиева дефинира сигнала против нея като " памфлет ". По думите ѝ сигнала идва от шефовете на Еврото:

" Сигналът против мен е офанзива от шефовете на Пепи Еврото. Това са номерата на господин Гешев, които не престават и в този момент. Европейската прокуратура спря обири за десетки милиони и желаят да ме дискредитират. "

Според нея сигналът е неизвестен, защото управляващите не знаят къде е Петров. Ръководителят на българския офис на Европейската прокуратура пита за какво управляващите не го задържат. " Въпросът е кой дава тези пари на Пепи Еврото, с цел да ги раздава той. Кой е този непрекъснат клиент на прокуратурата? ", пита Теодора Георгиева.

Коя е Теодора Георгиева?

Георгиева бе една от двете европрокурорки, ангажирани от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков в нарушаване на закона да разпитват укриващия се в Дубай тогава Васил Божков и да уреждат акцията против някогашния министър председател Бойко Борисов при противозаконния му арест през март 2022 година. Като по този метод поддържат лъжата, че европейската прокуратура проверява водача на ГЕРБ, напомня БГНЕС.

Според изявления в разнообразни медии точно Теодора Георгиева е замесила името на своята шефка Лаура Кьовеши в в началото публикуваната от Министерство на вътрешните работи информация за задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Кьовеши научава за това, до момента в който пътува за Киев, където имаше среща с украинската основна прокурорка Ирина Венедиктова.

След незабавна реакция от Европейската прокуратура, още до момента в който се претърсваха домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, Министерство на вътрешните работи бе насила да изтрие
личното си известие, обвързващо ареста на тримата със 120 каузи, които европейските делегирани прокурори следят у нас.

Теодора Георгиева придружаваше Лаура Кьовеши при визитата ѝ в София, въпреки това да не бе обществено оповестено от домакините – кабинета на министър-председателя Кирил Петков.

Теодора Георгиева е брачна половинка на предприемача Васил Георгиев, назначен с подписа на Кирил Петков за заместник-министър на външните работи. Сред главните пълномощия на европрокурорите е да проверяват злоупотреби с европейски средства, осъществявани от представители на изпълнителната и други национални управляващи. С други думи – Теодора Георгиева има достъп до информация за всички следствия, които институцията на Лаура Кьовеши организира по отношение на представители на българското държавно управление, част от което бе и нейният брачен партньор, добавя организацията.

Васил Георгиев има най-малък опит като български посланик в прилежаща Турция. В предишното е бил митничар, само че напуща Агенция " Митници " след следствие, обвързвано с импорт на злато точно от прилежаща Турция.

Влиза в политиката, когато е определен два пъти за народен представител от " ИТН ".

Допреди това, в продължение на 15 години, е шеф на търговски сдружения, които са благосъстоятелност на предприемачите Пламен и Атанас Бобокови.

През 2021 година Комисията по цивилен свободи и вътрешен ред (LIBE) на Европейския парламент повдигна въпроса за метода, по който са излъчени националните представители в Европейската прокуратура на три страни – България, Белгия и Португалия. Тогава бе определена и Теодора Георгиева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР