Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 24 ноември

...
Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 24 ноември
Коментари Харесай

Covid-19 отне живота на духовния надзорник на Софийската епархия

Софийска света митрополия с огорчение оповестява, че на 24 ноември вечерта се престави пред Бога Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, нравствен надзирател на Софийска епархия. Това се споделя в известие на Митрополията, изпратено до Българска телеграфна агенция.

Ангел /Анжело/ Емануилов Ангелов е роден на 27 февруари 1962 година в гр. Добрич. Завършил е Богословския факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Ръкоположен е в дяконски ранг на 19 април 1997 година от Траянополския свещеник Иларион, а за духовник - на 29 април същата година.



От Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим е офикиран на 17 септември 2005 година за протойерей. От Знеполския свещеник Йоан на 17 септември 2009 година е офикиран за иконом. На 29 юни 2011 година, от Русенския митрополит Неофит, в храм " Св. Неделя " е офикиран за ставрофорен иконом, означават от Митрополията.

Служението му като духовник стартира на 19 април 1998 година от параклиса в столичния квартал Суходол " Св. Троица ", след което, от 10 август е назначен за духовник в храм " Св. Мина ", София, кв. " Модерно предградие ". По време на своето служение там, с благословението на Светия Синод на БПЦ, отива на едногодишна специализация в старокатолическия университет в гр. Берн, Швейцария.

На 20 май 2004 година отец Ангел е назначен за ръководител на старинния храм " Св. София ", което смирение почтено извършва до последния си мирис.

В Богословския факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ", в катедрата " Християнска апологетика и християнска философия " е хонорован помощник, незабавно след неговото довеждане докрай до деня на ръкоположението му.

От 1 юни 2011 година отец Ангел е назначен от Софийския митрополит и Български патриарх Максим за протосингел на Софийска света митрополия, като не престава да ръководи и служи в храм " Св. София ". Освободен е от тази служба на 15 юли 2017 година

От 15 юли 2017 година е назначен за нравствен надзирател на Софийска епархия, която служба изпълняваше до своето упокоение.

От 26 ноември 2019 година до 1 юли 2021 година той извършва и длъжността ръководител на църковното настоятелство на столичната митрополитска катедрала " Св. Неделя ".

" По време на своето служение той се отличава с лоялност и грижа за всички отговорности, които му се разпореждат. Проповедник, публицист, нравствен отец и грижлив собственик, ослепителен оратор и богослов са нещата, които украсяват неговия живот и служение.

Бог да го елементарни! Вечна и блажена да бъде паметта му! ", пишат от Софийската митрополия
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР