София. Знаково е, че точно с това събитие приключва Срещата

...
София. Знаково е, че точно с това събитие приключва Срещата
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева: Когато на Балканите сме заедно, можем да привлечем инвестиции

София. Знаково е, че тъкмо с това събитие завършва Срещата на върха в София, която продължи четири дни. През това време осъществихме задачите, които си бяхме сложили – да свържем стопански, обществено, посредством превоз и енергетиката хората в Западните Балкани. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в тазгодишното издание на Виенския стопански конгрес, провело се в София под мотото „ Политиката среща стопанската система “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . „ Чисто политическата вероятност за участие изостава от икономическите връзки. Европейският съюз е най-големият вложител в Западните Балкани “, акцентира министърът. Тя добави, че икономическият растеж на района за предходната година е почти еднакъв на междинния за Европейски Съюз – към 2,4 %. „ В същото време би трябвало доста, с цел да доближим междинните равнища на Европейски Съюз “, акцентира тя. „ И това е задачата на Срещата в София – както на признатата декларация, по този начин и на Софийския дневен ред с неговите пет съответни действия и уговорките, които финансовите институции поеха незабавно след края на срещата за финансиране на планове за съгласуваност ”, сподели министър Захариева.
Като сполучлив образец за подражателство първият посланик на България уточни утвърдената единствено преди седмица декларация от външните и енергийните министри на страните от Вишеградската четворка, четирите балкански еврочленки и тези на Западните Балкани за самобитен енергиен съюз.
„ Той включва всички енергийни планове, освен обвързваните с газопреносната система, само че и с електричеството и демонстрира, че когато сме дружно можем да притеглим вложения “, сподели тя.
„ Точно както след подписването на контракта за другарство, добросъседство и съдействие с Република Македония, когато бизнесът откликна незабавно и стокообменът набъбна с 11 на 100 единствено за пет месеца “, напомни Захариева. „ Ако има помиряване сред всички страни от Западните Балкани и вложенията, и основаването на работни места ще стане по-бързо и ускорено “, приключи тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР