София. Не можем дори да помислим, че Боян Петров е

...
София. Не можем дори да помислим, че Боян Петров е
Коментари Харесай

Алпинистът Дойчин Василев: Не можем дори да помислим, че Боян Петров е допуснал грешка от неопитност

София. Не можем даже да помислим, че Боян Петров е позволил неточност от неумелост. Това сподели за „ Агенция „ Фокус “ алпинистът Дойчин Василев по отношение на информацията, че Боян Петров, взел участие в експедиция в Хималаите, е в неопределеност от 3 май.
„ Няма особени компликации при изкачването на върха. Има един типичен маршрут, който съществува от 1960 година, когато е било първото нанагорнище. По него всеобщо са се изкачвали алпинисти през годините – аз направих подобен сполучлив опит на 1999 година При положително време и добра климатизация и подготовка не е проблем да се изкачи този „ дребен “ осемхилядник, само че при неприятна метеорологична конюнктура, стихия, снеговалеж и така нататък той става и рисков “, сподели още Василев и посочи, че казусът е във върховата част, защото по думите му там няма комфортни подходи към връхната точка и алпинистът би трябвало да се катери или по скали, или по снежни полета, които са лавиноопасни.
„ Обикновено върхът се изкачва от групи – алпинистите си оказват помощ и по този начин се подсигурява една добра сигурност, само че за самичък човек е доста мъчно и рискът е огромен. При независимите изкачвания, както Боян прави при множеството от върховете, към този момент е въпрос на опит и на преценка “, разяснява той.
Алпинистът посочи, че няма дълго другарство в Боян Петров, тъй като двамата сa от разнообразни генерации. „ Не съм имал опция да бъда с него и да имам близки контакти, тъй като не сме имали общи експедиции. Но преди към месец и половина имахме среща, при която говорихме за изкачванията, за Еверест, в това число и за Шиша Пангма. Показах му фотоси от върховата част на маршрута, по който той би трябвало да мине, с цел да го предупредя за възможните рискове, които го дебнат там. Но той има задоволително опит от предходните свои изкачвания на осемхилядниците, тъй че не можем даже да помислим, че той е позволил някаква неточност от неумелост. Въпросът е до каква степен е решил на място за границата на риска, който подхваща, а риск в планината постоянно има “, сподели още Василев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР