София не е България, но в неделя бъдещето на България

...
София не е България, но в неделя бъдещето на България
Коментари Харесай

Васил Терзиев: София не е България, но в неделя бъдещето на България зависи от София

София не е България, само че в неделя бъдещето на България ще зависи от София. От резултатите на кметския балотаж в столицата значително ще зависи икономическото и политическото бъдеще на страната.

С БВП от над 51 милиарда лева стопанската система в столицата съставлява 43% от стопанската система на цяла България. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е близо 40 000 лева годишно - 2,2 пъти над междинното за страната.

София не може да си разреши опити с радикална промяна не просто на модела на действие на общинските услуги, а и на самата философия на икономическата активност. Общината не може да строи сама улици, тротоари, детски градини, водопроводи, да събира боклука, да почиства и  прочие Най-малкото тъй като в средносрочен проект тези системи е прекомерно евентуално да се срутен, а общината да изпадне във банкрут - би трябвало да закупи стотици машини, да наеме стотици инженери и служащи, да усвои ноу-хау, а запас за това няма.



Другият въпрос е дали сходна радикална смяна въобще е допустима. Дори да допуснем, че нейният притежател завоюва кметската конкуренция, ще може да разчита само на 9 общински съветници от общо 61, с цел да закрива компаниите, които в този момент поддържат града и дават работа на хиляди чиновници.

И още - в случай че от висотата на четвъртия пост в страната, за какъвто се счита столичният кмет, се пропагандират прокремълски и антиевропейски позиции, политическият напън против влизането на България в еврозоната и за неутралитет във войната против Украйна доста ще се усили. А крайната цел на тази политика е ясна - излизане на страната от Европейски Съюз и НАТО.

Затова вотът тази неделя не е просто мажоритарен избор сред двама претенденти. От него зависи и посоката за развиване на България.  



КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР