София. Министерският съвет прие на днешното си заседание решение за

...
София. Министерският съвет прие на днешното си заседание решение за
Коментари Харесай

Министерският съвет включи в програмата за компенсиране на небитови клиенти на електроенергия и месец декември 2021 г.

София. Министерският съвет одобри на днешното си съвещание решение за изменение на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа сила за месеците октомври и ноември 2021 година (одобрена и променена също с решения на държавното управление N0 739 от 26.10.2021 година, № 771 от O6.11.2O21г. и N0 885 от 16 декември 2021 г.), оповестиха от институцията.

В първичния вид на програмата бе планувано от нея да се възползват към 633 000 небитови клиенти, които получават отплата от 110 лева./МWh. Предвиденият бюджет бе общо 450 млн. лв. и обхвана интервал на подкрепяне от 1 октомври 2021 година до 30 ноември 2021 година в това число. Подкрепата бе ориентирана към всички небитови крайни клиенти по смисъла на § 1, т. 27г и 33а, от спомагателните разпореждания на Закона за енергетиката.

С новите промени и допълнения се удължава срокът на деяние на програмата за обезщетения и за интервала от 1 декември 2021 година до 31 декември 2021 година, с цел да се преодолеят последствията от продължаващия висок растеж на цените на електрическата сила на свободния пазар. Размерът на поддръжката за декември 2021 година е закрепена сума от 128,98 лева./МWh на база количествата дейна електрическа сила, върху която се начислява цена „ обвързване към обществото ", и в сумата не е включен Данък добавена стойност. Този размер на компенсацията е изчислен като 75% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса за декември (429.92 лева./МWh) и базовата цена 185.59 лева./МWh (средна цена базов товар, пазар ден напред, БНЕБ за юли 2021 г.).

Компенсация за клиенти с цени под базовата цена не се планува.

За осъществяване на компенсирането се подписват от Министерството на енергетиката самостоятелни контракти с търговците на електрическа сила, с доставчиците от последна инстанция, с производителите на електрическа сила, продаващи непосредствено на крайни небитови клиенти, и с оператора на проведен борсов пазар на електрическа сила.

Информация за полагащата се отплата се показва във фактурите, издавани от доставчиците.
Новите промени и допълнения в програмата са част от целия пакет ограничения, утвърден от държавното управление за компенсиране на промишлеността и бита по отношение на високия растеж на цените на електрическата енергия и природния газ, в размер на 1.5 милиарда лв..
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР