София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи

...
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи
Коментари Харесай

Министър Нено Димов връчи награди на ученици в международен конкурс

София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи премията на участниците от България, които завоюваха второ място в интернационалния конкурс Майстор на изкуството на Дунав 2018 (Danube Art Master Competition 2018). Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите . Учениците от екоклуб „ Зелени хрумвания за туризъм “ към СУ „ Георги Бенковски “ в Тетевен печелят влиятелно място в надпреварата, проведено сред страните към Конвенцията за съдействие при опазването и устойчивото потребление на река Дунав.
Победителите бяха оповестени в границите на 21-та постоянна среща на Международната комисия за запазване на реката към конвенцията (проведена на 11 и 12 декември 2018 година във Виена). Учениците от екоклуба са отличени с втора премия в категорията видеоклип измежду 110 учебни заведения, които вземат участие. Отличеното видео е на тематика „ Почистване и зарибяване с пъстърва на р. Бели Вит за по-здравословен Дунав “. Учениците получиха камера от уредниците на интернационалната самодейност, а от името на Министерство на околната среда и водите – раници, федербал и материали на екологична тема за всеки от участниците в плана, които са в 9 и 12 клас.
„ Поздравявам ви за самодейността по разчистване на реката – с вашия образец сте посочили, че когато си почистил, след това пазиш природата. Вие сполучливо сте приложили метода learning by doing (или учене посредством практика) в опазването на околната среда “, сподели министър Димов. Той изрази вяра, че те ще имат принос в използването на правилата на кръговата стопанска система в тяхното кариерно развиване. Ръководителят на клуба и преподавател по британски език в учебното заведение Лора Йорданова описа, че нейните ученици вземат участие в самодейността по разчистване и зарибяване на река Вит за трети път, а концепцията за кино лентата се е зародила измежду децата до момента в който се снимали по време на екоакцията.
Основните цели на клуба са придобиване на познания за виновното отношение към природата, резистентен екотуризъм, обогатяване знанията и компетенциите на учениците по британски език в област екологичен и биотуризъм, умения за работа в екип, създаване на отношение към околната среда. Сред дейностите на клуба са сформиране на устав с положителни практики за зелено извършване на покупки и зелени етикети, разпространение на съществени термини на британски, свързани с околната среда и преработването, присъединяване в екоучилище в с. Рибарица и разчистване на р. Бели Вит.
Конкурсът Danube Art Master Competition`2018 се провежда взаимно от Международната комисия за отбрана на река Дунав (ICPDR) и Глобалното партньорство за водните запаси в Централна и Източна Европа (Global Water Partnership Central and Eastern Europe) за да насърчи деца и младежи да се срещнат с реките към тях. Участници са деца сред 6 и 18 години от учебни заведения, Неправителствени организации и други асоциации по басейна на р. Дунав, които се състезават в две категории: произведение на изкуството и видеоклип. Конкурсът има две равнища – национално и интернационално, и с цел да вземат участие в интернационалното съревнование, участниците би трябвало да бъдат определени на национално равнище. Темата на състезанието през 2018 година е „ Бъди деен за по-здравословен Дунав “/„ Get active for a healthy Danube “.
Конкурсът International Danube Art Master 2018 беше разгласен на Международния ден на Дунав на 29 юни 2018 година Темата на състезанието се основава на мотото на тазгодишния Ден на р.Дунав - " Бъдете дейни за по-здравословен Дунав ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР