София. Книгата История на българското военно разузнаване“ том 1 с

...
София. Книгата История на българското военно разузнаване“ том 1 с
Коментари Харесай

Първият том на книгата „История на българското военно разузнаване“ бе представен във Военната академия „Г. С. Раковски“

София. Книгата „ История на българското военно разузнаване “ том 1 с създатели доцент доктор Стачно Станчев, доцент доктор Румен Николов и проф. доктор Йордан Баев бе показана на кръгла маса във Военната академия „ Г. С. Раковски “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Представянето на книгата слага началото на серия събития, отдадени на 110-ата годишнина от основаването на българското военно разузнаване, която се навършва на 12 януари 2018г.
В началото на кръглата маса доктор Георги Шарков , народен координатор по киберсигурност, прочете приветствен адрес от името на министъра на защитата Красимир Каракачанов, в който се изтъкваше, че това е първият теоретичен труд, отдаден на историята на българското военно разузнаване, която е неотлъчно обвързвана с историята на българската страна.
Ген.-майор Груди Ангелов , шеф на Военна академия „ Г. С. Раковски “, съобщи, че за него е голяма чест да бъде хазаин на събитието. По думите му точно Военната академия е мястото, където книгата е трябвало да бъде показана, тъй като историята на военното разузнаването, както и всичко аспекти на българската просвета, стартира с образованието. „ Екипът е положил неповторим труд да събере всички данни от сформирането на службата до 55-та година и в това време да избегне страстта, персоналното. Наистина е похвално, тъй като е доста мъчно да се намерят точните думи и да бъдеш неутрален, когато пишеш за нещо, което е било обгърнато в загадъчност през годините “, означи Груди Ангелов. „ Благодаря от името на Академията и Ви приветствам, че дръзнахте да извършите този труд. Надяваме се по-скоро да излезе том 2, който ще е по-труден, тъй като сме били очевидци на нещата, които са се случвали и доста хора ще бъдат сериозно настроени. Надявам се, че това ще бъде доста огромно провокират към всички нас “, добави той.
Директорът на Служба „ Военна информация “ бригаден военачалник Светослав Даскалов , който е създател на предговора към книгата, съобщи от своя страна, че представянето й е най-хубавият метод да се сложи начало на събитията, отдадени на 110-тата годишнина от основаването на българското военно разузнаване..Тази книга е резултат от един доста сериозен теоретичен труд. Благодаря на научиня колектив, който я е написал. През всички тези години тя витаеше във въздуха и всеки един от нас е имал нещо като предпочитание, като настройка да бъде основана, само че когато тя е реалност, това е най-голямото постжигение за нас, чествайки тази годишнина “, сподели още той, като означи, че с помощта на поддръжката от страна на Министерството на защитата в доста къси периоди книгата е била редактирана и издадена. „ Това е едно доста положително начало и се надяваме, че вторият том от 55-та година до наши дни ще бъде не по-малко забавен, защото част от всички присъстващи тук сме малко или доста съврзани с този интервал “, уточни още бригаден военачалник Светослав Даскалов. Той обърна внимание, че трудът на създателите е бил доста сериозен, защото те са обработили огромен брой материали и проучвания, които са се постарали да показват по метод, който да задоволи интереса и на експертите, и на необятната аудитория. Светослав Даскалов изясни, че за изданието да доближи до младежите и по-широк кръг от читатели то ще бъде цифровизирано и поместено на страницата на Министерството на защитата, а има и концепция да бъде издадено на британски език. Ген.-майор Груди Ангелов добави, че елементи от книгата ще бъдат оповестени и във обновеното списание „ Българска военна мисъл “.
Доц. доктор Стачно Станчев , един от създателите на книгата, се спря на три съществени момента, които вършат усещане при проучването на българските военни разузнавачи. По думите му военните аташета и търговски сътрудници са работили в огромната динамичност, напрежение и натовареност, с което са играли основна роля за събирането на богата информация в спешни моменти. Доц. доктор Станчев обърна внимание и на метода на асортимент на военните, които са били изпращани на разузнаване в чужбина. „ Те са били първите по триумф, с богата обща просвета, с омагьосване, които умеят да бъдат водачи, да карат хора да работят за тях “, означи той. Като трети миг доцент Станчев посочи кадровата политика, която е била водене до края на Втората международна война във връзка с военните разузнавачи – те или са ставали преподаватели или са започвали кариера като професионални военни, които остават трайна диря в развиването на Българската войска освен като военни разузнавачи, само че и и като офицери, съдействали за сигурността на страната и бойната подготвеност на армията.
Проф. доктор Йордан Баев , различен от създателите на „ История на българското военно разузнаване “, означи от своя страна, че до момента в който при правенето на първия том е имало така наречен „ бели петна “, то за втория разполагат с голямо количество от архивна документи, което занапред би трябвало да се осмисли.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР