София. Към края на месец септември 6-те държавни предприятия имат

...
София. Към края на месец септември 6-те държавни предприятия имат
Коментари Харесай

Министър Румен Порожанов: Директорите на горски стопанства да се срещнат с кметовете и да поддържат готовност да подпомагат общините с дърва за огрев

София. Към края на месец септември 6-те държавни предприятия имат осъществяване на плануваните количества за рандеман за 2018 година за доставяне на популацията с дърва за огрев посредством директни продажби в размер на 700 хиляди пространствени кубически метра. Това е над 54% от плануваните за годината директни продажби на популацията на дърва за огрев от държавни горски територии, увериха през днешния ден шефовете на държавните предприятия по време на среща с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. С тази количества към този момент непосредствено са задоволени потребностите на над 101 хиляди семейства, оповестиха от Министерство на земеделието, храните и горите .
От предприятията увериха, че поддържат постоянен ритъм на доставяне по направените от кметовете описи на хората, декларирали предпочитание за закупуване или рандеман на дърва за огрев. Добитите и предоставени количества от краткотрайни хранилища и с позволения за рандеман на корен са на миналогодишните нива, като се чака усилване на интереса през октомври и ноември месец. От предприятията осведомиха, че макар подхванатите от тях осведомителни и организационни ограничения за пускане на снабдяването по-рано още при започване на лятото, обичайно запасяването се прави през есенните месеци след прибирането на реколтата.
Министър Порожанов насочи напътствие към всички шефове на държавни горски и ловни стопанства да поддържат непрекъснат контакт с локалните управляващи, като даже и на местата, където популацията се доставя с дърва за огрев от общински или частни гори, да се поддържа подготвеност за оказване на подпомагане от страна на държавните горски структури при положение на дефицит или нерегулярни доставки от горските територии общинска, частна или друга благосъстоятелност.
От предприятията оповестиха, че се поддържат и ценови нива близки до миналогодишните. От Южно централно дружество припомниха, че към момента има опция за добиване на изумена от корояди дървесина за огрев на преференциално ниски цени от 1 лев на кубик дървесина, добита непосредствено „ на корен ”.
Извън опцията за директна продажба на популацията от краткотраен склад и „ на корен ”, държавните предприятия дават и още 1 138 000 плътни куб. метра (или 1 810 000 пространствени куб. м) дървесина посредством търгове и по ценоразпис на юридически лица и компании, които те от своя страна продават на популацията, по данни на дирекция „ Търговски сдружения и държавни предприятия ” в министерството.
Заместник-министър Атанас Добрев напомни, че дърва за огрев се добиват и в гори, благосъстоятелност на общини, юридически, частни лица и религиозни организации, като размерът на добитата дървесина от тях е близо една трета от този в държавните територии. Той акцентира, че е засилен и контрола в горските територии, като от началото на годината до в този момент са осъществени над 260 000 инспекции, формирани са близо 7 000 акта и са арестувани над 4 000 куб. м. плътна дървесина, включително близо 3 500 куб. м. дърва за огрев.
По данни на Изпълнителна организация по горите общо от началото на годината до края на септември е добита дървесина за огрев от разнообразни типове благосъстоятелност в размер на над 2 182 352 плътни куб. м. От организацията увериха и че все още няма данни за нараснал експорт на дървесина от страната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР