София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около

...
София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около
Коментари Харесай

София иска да е световна столица на книгата на ЮНЕСКО

София да стане международна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около тази самодейност са обединили старания Асоциация " Българска книга " и Столичният общински съвет дружно с Министерството на културата.

Инициативата за кандидатурата беше оповестена от ръководителя на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева при формалното разкриване на 11-ото издание на " Алея на книгата " в София. Тя и министър председателят Николай Денков дадоха старт на " Алеята на книгата ".

Присъстващите на събитието представители на издателите, работодателите, на държавните и общински институции се сплотиха и към нуждата от незабавни ограничения за повишение на грамотността - отбрана на авторското право и трансформирането на дългогодишната самодейност на АБК #КаузаГРАМОТНОСТ в национална стратегия със съответното финансиране.

Премиерът съобщи, че не би трябвало и не може книгите да се опълчват на нововъведенията . " Автори като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Милен Русков и доста други демонстрират, че българското слово, българската книга, българското изкуство, което демонстрира какво е положително и красиво, е по-живо от всеки път. Така ние можем да покажем на света какво е българското схващане за положително и красиво. И би трябвало да използваме положителните думи и в нашата просветителна система ", акцентира той.
 38% от българите не са прочели книга през последната година
38% от българите не са прочели книга през последната година

Броят на интензивно четящите понижава

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пък прикани за превъзмогване на ширещата се функционална неначетеност измежду българските младежи , тъй като процентът е 40% и продължава да пораства.

Според него е неотложно да се приближим към просветителните стандарти на ЮНЕСКО , като най-подходящият миг това да стартира да се прави е преди приемането на новия бюджет.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев напомни, че следва да се гледа общинският бюджет, който пък зависи и от средствата, предвиждани в държавния, и помоли премиера за подпомагане, " макар идните избори, да можем да получим поддръжка за създателите и останалите сходни начинания ".

На собствен ред зам.-министърът на образованието Наталия Митева съобщи, че е доста значимо младежите да имат достъп до друг тип литература, защото четенето остава главен път към познанието.
 Четвъртокласниците у нас четат по-добре от множеството си задгранични връстници
Четвъртокласниците у нас четат по-добре от множеството си задгранични връстници

Това демонстрират резултатите от Международното проучване на уменията за четене PIRLS 2021

Надя Младенова - началникът на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, под чийто патронаж е #КаузаГРАМОТНОСТ, увери присъстващите, че идеята за повишение на грамотността и четенето в обществото постоянно ще има съидейник в лицето на вицепрезидента. По нейни думи е нужна по-целенасочена държавна политика в областта на книгоиздаването.

В приветствен адрес до уредниците на " Алея на книгата " вицепремиерът Мария Габриел напомни, че книгата е единственото средство, с което човек в никакъв случай не стопира да израства.

От през днешния ден до неделя на столичния бул. " Витоша " и част от градинката пред НДК 144 издателства показват книгите си в 58 шатри.
 Всеки четвърти възпитаник у нас въобще не чете книги
Всеки четвърти възпитаник у нас въобще не чете книги

28% от българчетата пък не четат за удоволствие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР