София – европейска столица на спорта стартира годишната програма от

...
София – европейска столица на спорта стартира годишната програма от
Коментари Харесай

Витоша Зимен Фест обещава много снежен екшън и емоции тази неделя край хижа Алеко

София – европейска столица на спорта започва годишната стратегия от интензивности за 2019-а с Витоша зимен фест тази неделя край хижа Алеко. Спортният празник се организира за четвърта поредна зима и още веднъж е отдаден на Световния ден на снега. Глобалната самодейност се провежда за осми път и сплотява близо 500 празнични, спортни и занимателни събитията в световноизвестни зимни центрове в 46 страни.

„ Прогнозите за петък и събота са за изобилен снеговалеж, вятър и мъгла и заради тази причина взехме решение да отложим с един ден Феста и той ще се състои в неделя, когато синоптиците дават обещание повече слънце и синьо небе. За четвърта поредна година София – евростолица на спорта провежда този състезателен празник и задачата ни е да забележим повече хора в планината, на чист въздух измежду природата. Тази година в календара от събития сме предридили близо 20 интензивности в и към Витоша с цел да имат столичани и гостите на града повече благоприятни условия за деен живот, спорт и туризъм, “ съобщи на конференция през днешния ден Анатоли Илиев – учредителен секретар на София – евростолица на спорта.

„ Витоша ски отново ще даде карти на алегорична цена от 1 лева за участниците във Витоша зимен фест. Освен това всички деца под 14 години ще могат да употребяват в неделя въжен превоз карти на цена 1 лева Този жест на Витоша ски е за да притеглим повече деца в планината, измежду природата. Но проблемите си остават, като главният е законодателен, което спъва развиването на инфраструктурата. Апелираме час по-скоро да се открият ясни и недвусмислени закони за развиването на българския планински туризъм, “ сподели Радослав Пеев от Витоша ски. ОТНОВО СУПЕР СНЕЖНИ АТРАКЦИИ. Тази година програмата още веднъж включва две неповторими атракции.

Планинско колоездене – зимно втурване за време ще се провежда за трети път в България, откакто дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 година. Шоуто в планината в този момент ще стартира тъкмо в 11.30 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с голям брой виражи, скокчета и благоприятни условия за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския въжен превоз. Организаторите дават обещание доста страсти и екшън по време на атрактивното съревнование край х. Алеко. Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „ Маратон ”, Конспект Криейтив, Сдружението на " Витошките ски и сноуборд учебни заведения ", Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Програмата за Феста планува голям брой демонстрации, надпревари, занимателни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде подреден успореден слалом, по който децата да могат да тестват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи премия. Ски-учители ще оказват помощ гратис на дребните скиори да покачат уменията си. „ Тази година взехме решение да създадем съревнование сред учебните заведения, които ще имат по 10 представители в паралелния слалом. Благодаря на уредниците, че ще има толкоз доста награди за децата. Тъжно ми е обаче, че Витоша си остава нашата огромна тъга. Много ни тежи и пречи в работата с децата неналичието на задоволително уреди – писти, лифтове, влекчета, места, където малчуганите да се учат на ски и ръб измежду чистия въздух в планината, “ сподели на конференцията Марина Тепавичарова, ръководител на Сдружението на Витошките ски и ръб учебни заведения. Тя бе подкрепена в от Иво Рангелов от Мотен спорт. „ Благодарим на госпожа Фандъкова за напъните да усъвършенства достъпа до Витоша в последно време, само че проблемите са доста и опират до доста разнообразни институции.

Всеки ден в планината има сред 800 и 1000 деца. Те се нуждаят от естествени условия, а ние не можем да им ги подсигурим заради липса на инфраструктура. Нужни са лифтове, системи за неестествен сняг, водни резервоари, детски влекчета. А за изработката им има законодателни пречки. Проблемите са известни от години и нека най-сетне се решат, “ сподели още Рангелов. Тази година ски-бягането е на писта „ Универсиада “. Съвместно с БФ Ски ще се провежда съревнование за Купа Витоша, което е Мемориал „ Георги Зографов “. То ще бъде в пет възрастови групи с четири всеобщи старта, а най-дългата отдалеченост е 10 км. Като част от Витоша зимен фест след старта на ски-бегачите е планувано всеобщо пробягване на фенове по писта „ Универсиада “. Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт-финал пред хижа Алеко. „ Маршрутът ще бъде около Резньовете, само че ще изчакаме до последно преди да го определим, “ съобщи Петко Тотев, ръководител на Българска федерация по катерене и алпинизъм. Предвидени са голям брой игри, планинарски песни и занимателни викторини на спонтанната сцена.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР