Собствеността на столичната Топлофикация може да бъде прехвърлена на държавата,

...
Собствеността на столичната Топлофикация може да бъде прехвърлена на държавата,
Коментари Харесай

Готви ли се продажбата на столичното парно?

Собствеността на столичната " Топлофикация " може да бъде трансферирана на страната, оповестява " Медиапул ". Обсъжда се договорката да е дълг против благосъстоятелност. Дружеството дължи над 1 милиарда лева, главно на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и " Булгаргаз “.

По неофициална информация предстоят договаряния сред страната и общината по какъв начин да стане прехвърлянето. Ще се открива и дали цената на активите на сдружението покрива задълженията.

Подобно решение би трябвало да бъде утвърдено и от Столичния общински съвет, който е принципал на компанията.

Според източници на медията задачата е след придобиването на " Топлофикация " от страната и изчистването изцяло или отчасти на задълженията сдружението да бъде обещано за ръководство на частна компания. Така ще е по-лесно да се притегли и вложител, а по неофициална информация все още имало интерес към столичното парно от външен вложител.

Всъщност сходни са и планове на общината за бъдещето на " Топлофикация ". През юли локалната власт даде зелена светлина на компанията да приготви социална поръчка, с която да се откри вложител за построяването на нови мощности за комбинирано произвеждане на ток и топлоенергия. Срещу обезпечаването на средствата за построяването им, този вложител ще ръководи парното 35 години.

Уловката била, че от общината желаят прехвърлянето и процесът по намирането на вложител от страна на страната да се случи при постоянно държавно управление.

По-късно в сряда кметицата Йорданка Фандъкова обяви, че е основана работна група с присъединяване на представители на общината, на енергийното министерство, на БЕХ и на " Топлофикация-София ", в която  " дружно с страната "  да се намерят  " най-хубавите решения и да подсигуряваме действието на " Топлофикация ".

През юли държавният снабдител " Булгаргаз " заплаши да спре доставките за столичното парно от септември поради насъбрани над 328 млн. лв. задължения. В сряда Фандъкова изясни, че след среща при премиера Гълъб Донев в петък, 19 август, е получила уверения за отоплителния сезон. Основната тематика на срещата била  " да се откри вид за действието на " Топлофикация " в изискванията на фрапантно покачващи се цени на газа ". Фандъкова добави, че изчисленията показвали, че до края на годината столичното парно ще натрупа още 500 млн. лв. отговорности. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР