Собствениците на muscle“ автомобили са сред най-вероятните жертви зад волана,

...
Собствениците на muscle“ автомобили са сред най-вероятните жертви зад волана,
Коментари Харесай

ТОП 20 на колите убийци или по какво си приличат Додж Чарджър и Киа Рио

Собствениците на „ muscle “ коли са измежду най-вероятните жертви зад кормилото, както и водачите на дребни евтини коли.

Ново изследване на Застрахователния институт за пътна сигурност (IIHS) демонстрира, че мускулестите коли са измежду най-смъртоносните транспортни средства по американските пътища, освен за водачите, само че и за другите участници в придвижването.

Организацията за сигурност на колите е разгледала коли от MY2020, като изчисленията демонстрират, че коли като Chevrolet Camaro, Dodge Challenger, Dodge Charger и Ford Mustang имат едни от най-високите равнища на смъртност при шофиране.

„ Обикновено откриваме, че по-малките транспортни средства имат висок % на смъртност измежду водачите, защото не обезпечават толкоз огромна отбрана, изключително при конфликти с по-големи и по-тежки SUV и пикапи “, съобщи президентът на IIHS Дейвид Харки. 

„ Мускулестите коли в този лист акцентират, че имиджът на транспортното средство и методът, по който то се продава, също могат да допринесат за риска от произшествия. “

Но гореспоменатите коли имат рационални оценки за сигурност, тъй че за какво са включени на толкоз видно място?

Според IIHS това може да е обвързвано с маркетинга и имиджа на тези коли. В края на краищата не е разумно сходен Mercedes-Benz E-Class да има нула смъртни случая на милион регистрирани автомобилни години, а Challenger със задно задвижване, да вземем за пример, да има 154.

„ Можем да измерваме конските сили и тежестта и да ревизираме за резистентност на конфликт. Смъртните случаи при тези muscle коли обаче демонстрират, че тяхната история и маркетинг може да предизвикват по-агресивното шофиране “, споделя Харки. 

Разбира се, не би трябвало да забравяме, че някои транспортни средства с по-високи индикатори за смъртност на милион са по-разпространени от други.

Нещо повече, коли като E-класа или BMW X3 (които също имат нулев резултат) нормално се ръководят от по-възрастни, фамилни хора. Ако погледнете маркетинга на тези коли, той нормално се концентрира върху лукса, комфорта и сигурността – не безусловно върху успеваемостта.

Но макар че “мускулестите ” коли са в центъра на вниманието тук, те не са най-лошите извършители. С изключение на Challenger, Charger, Camaro Convertible и Nissan Altima, в топ 10 на най-лошите резултати са все по-малки коли. При Mirage G4 и Mirage хечбек смъртността е надлежно 205 и 183, което е тревожно.

Моделът Accent на Hyundai, дружно с Chevy Spark, Kia Rio и Kia Forte, също заемат места в топ 10.

 „ Моделите, които се подреждат измежду най-добре и най-зле представилите се в двата листата, сочат печалния факт, че цената на автомобила остава фактор за пътната сигурност “, съобщи Харки. При колите с най-нисък % на смъртност шест от десетте най-хубави участници са от премиум или първокласен производител.

Но когато става въпрос за смъртност при други водачи, мускулестите коли се подреждат измежду най-големите извършители. Всъщност Charger Hemi (164) е обвързван с повече смъртни случаи, породени от други водачи, в сравнение с даже Ram 2500 и Ford F-350.

Ram 3500 Crew Cab с дълга кабина и задвижване на четирите колела е с най-голям % на смъртни случаи, свързани с други водачи – 189. В този лист доминират огромните пикапи и джипове, което удостоверява по-ранни изследвания, съгласно които тези огромни транспортни средства излагат на по-голям риск другите участници в придвижването и пешеходците.

И по този начин, какво още ни споделя това забавно изследване за сигурността на транспортните средства? Нещо много обезпокоително. Средният % на смъртните случаи при водачите за 2020 година (и еквивалентните модели) се е нараснал до 38 смъртни случая на милион регистрирани транспортни средства. През 2017 година междинният индикатор е бил 36. За да стане още по-лошо, това е удивително нарастване спрямо 28 за моделите от 2011 година

Въпреки това IIHS отбелязва, че това е „ в сходство с по-големия брой смъртни случаи при пътнотранспортни катастрофи в Съединени американски щати през четиригодишния интервал, обзет от това изследване “. 

Не е изненадващо, че „ миниавтомобилите “ са с най-голям % на починали водачи (153 на милион регистрирани транспортни средства), до момента в който при огромните първокласни коли смъртните случаи са единствено четири.

Интересно е, че има повече смъртни случаи, породени от други водачи, в съпоставяне със смъртните случаи, породени от водачи. Това има просто пояснение. По-новите коли явно са по-безопасни от множеството транспортни средства, с които се сблъскват. По-широкият американски автопарк се състои от по-стари коли, като от ден на ден хора избират да запазят по-старите си коли.

„ Като цяло, по-новите коли са доста по-безопасни от тези в предишното “, споделя Чък Фармър, вицепрезидент на IIHS за проучвания и статистически услуги.

„ Но за жалост към момента има огромни разлики в равнищата на отбрана, които другите модели обезпечават. По време на пандемията имаше и внезапен скок на смъртните случаи, свързани с превишена скорост, което може да помогне да се изясни за какво откриваме толкоз доста мускулести коли измежду най-лошите резултати за този интервал. “

Първите 20 автомобила с най-голям % смъртни случаи при водачи са както следва:

Mitsubishi Mirage G4 – 205 Mitsubishi Mirage хечбек – 183 Dodge Challenger 2WD – 154 Hyundai Accent – 152 Chevrolet Spark – 151 Kia Rio седан – 122 Dodge Charger HEMI 2WD – 118 Chevrolet Camaro кабриолет – 113 Nissan Altima – 113 Kia Forte – 111 Chevrolet Camaro купе – 110 Chevrolet Sonic – 107 Hyundai Elantra седан – 103 Chrysler 300 4WD – 100 Ford Mustang кабриолет – 97 Chevrolet Malibu – 91 Dodge Charger 2WD – 91 Chevrolet Trax 2WD – 89 Ford EcoSport 2WD – 84 Chevrolet I
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР