„Снощният дебат в Европейския парламент е закъсняло признание от страна

...
„Снощният дебат в Европейския парламент е закъсняло признание от страна
Коментари Харесай

Иво Христов: Брюксел бе принуден да признае тежката криза на демокрацията в България

„ Снощният спор в Европейския парламент е закъсняло самопризнание от страна на Брюксел, че в България има тежка рецесия на демокрацията. Европа също носи отговорност за тази рецесия със своето съглашателство и снизходително отношение към премиера Бойко Борисов ", това съобщи в ефира на Дарик радио Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

По думите му дебатът е победа за хилядите българи, "които не се умориха да стачкуват три месеца против беззаконието и мафиотизираната страна. Брюксел най-накрая бе заставен да признае, че България е в тежка рецесия на демокрацията. Достойните наши сънародници, които си износиха подметките по софийските павета, реализираха тази етапна победа ".

„ За страдание, дебатът сподели и цялата беззащитност на европейските институции, които даже не могат да формулират избистрено мисълта си, тъй като робуват на брюкселския език. На европейския диалект покварата, неуспехите, погазването на закони и демокрацията се назовават с евфемизма „ провокации ", а другите законови актове, с които нашите управляващи извращават рекомендациите на Комисията, се назовават „ прогрес ". Чиновническият нрав, компромисният дух, обтекаемите формулировки са лишили на Брюксел способността да изрича истината.

В този смисъл - нашите независимост, народна власт, почтени избори зависят от мобилизацията на митинга в България. Ние сами би трябвало да изречем истините, които президентът, хората от митинга, политици от опозицията, като госпожа Корнелия Нинова и господин Христо Иванов, към този момент изричат. Културната общественост също, въпреки и със забавяне, се подписа под тези истини. Европа е нереален коментатор, който към момента се радва на старите си лаври на пример на демокрацията и обича да се произнася върху проблемите в трети страни, само че постоянно премълчава своите - както в тази ситуация с България ", разяснява още Иво Христов.

Критиките на Европейската комисия по отношение на безотчетния основен прокурор, подвластните медии, неразбираемата медийна благосъстоятелност и "злополучната завера на ГЕРБ да си напише конституция " българският евродепутат разяснява по този начин: "Неприятното е, че тези пороци се знаят от дълго време. Европа, в частност Германия, също носи отговорност за тази рецесия с наивната си, от време на време и користна поддръжка за режима на Борисов. Да речем, мониторингът на българското правораздаване освен не го усъвършенства, а задълбочи упадъка му - поради формалния и политизиран метод, по който се организираше.

През годините той се трансформира в инструмент за политическа поддръжка за режима в България против безропотно държание от страната ни в границите на Европейския съвет. "

Според Христов празната пленарна зала и клишетата на водача на Групата на Европейската национална партия в Екологичен потенциал Манфред Вебер в отбрана на Борисов ще подтикват доста евроскептични настроения у нас и това е изцяло разбираемо.

„ Чест прави на хора като евродепутатите Клеър Дейли и Даниел Фройнд, които изрекоха истините за България от трибуната. Европейският диалект и компромисният дух, този чиновнически нрав са скопили Брюксел. Той е некадърен да изрече отчетливо едни очевидности ", сподели Христов пред Българското национално радио.

Той добави също по този начин, че се надява резолюцията да бъде утвърдена.

„ Инак Европа ще покаже обидна липса на интерес към събитията в България, което няма да спре процеса на смяната у нас, защото той е дълбинен; той е в ход. Икономическата рецесия у нас се задълбочава и е неизбежна, вложения към този момент няма, министър председателят работи в чудноват режим, без да се появява пред хората. Ясно е, че това не може да продължава дълго и нека Европа го осъзнае навреме ", сподели още Иво Христов.

Той разяснява и изявления на български евродепутати, които дефинираха резолюцията за България като „ клюка " и „ тюрлюгювеч ": „ Това е неуместно ехтене от публицистиката на Гочоолу и Дочоолу - употребяват се ефектни думи, хвърлят се, гърмят. Разбира се, че това е една реалистична резолюция, която в огромната си част изрича това, което всички българи знаем за режима в България. Естествено е покровителите на властта да търсят да я дамгосат с сходни високооктанови избрания. "

Иво Христов бе безапелационен, че не е усетил разцепление в границите на Българска социалистическа партия във връзка с резолюцията или политическия прочит на обстановката в България.

„ Политическата задача пред България е демонтирането на мафиотския управнически модел на ГЕРБ и това повелява да се затворят вътрешните фронтове в цялата демократична общественост ", счита той.

Присъствието на редица други тематики в текста на резолюцията Христов разяснява по този начин: "Еврокухнята е такава, че почива на доста необятен компромис сред всички страни членки и всички политически чувствителности, които участват в Народното събрание. В този смисъл, всички документи на Европейския парламент са доста разляти и доста нефокусирани.

За страдание, това дава храна на популисти, които изместват фокуса от съответния мотив за една резолюция и слагат акцент върху обичайно присъстващи напомняния като Истанбулската спогодба, политиката към малцинствата и така нататък Те по никакъв метод не могат да слагат под въпрос решението на българския Конституционен съд, който разгласи, че Истанбулската спогодба опонира на нашето законодателство. "

Иво Христов счита, че Европейска комисия към този момент е декларирала по-реалистична позиция, в сравнение с по времето на Жан-Клод Юнкер.

„ Не е изключено и да се засилва повече, защото новите механизми, които обвързват европейските фондове с върховенството на закона, дават задоволително причини на Комисията да лиши България от тези средства. Такъв механизъм е на път да бъде въведен и ще забележим кой ще бъде обиден от неговото използване, в случай че настоящият спор е дебатът за България.

Напълно допустимо е България да бъде наранена. Лошото е, че идващите ръководещи, които и да са те, ще заплащат греховете за 10 години съглашателство на Европейската комисия с режима на Борисов. "

На въпрос дали ще се повтори сюжетът от 2013 година, когато по времето на Пламен Орешарски бяха блокирани еврофондове, Христов отговори: „ Те бяха блокирани не поради съответни грехове на България, а защото бяха употребявани като инструмент за санкциониране на една нова власт, която не беше по усета на Брюксел, с цел да пристигна друга, с която Брюксел се погажда добре - на гърба на българските жители. Приемането на резолюцията, това, че външните фактори осъзнават съществуването на огромен проблем в България, би било една първа стъпка към оздравяването на българската социална и политическа среда. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР