Снимки: БулфотоРодители излязоха на протест пред сградата на Народното събрание

...
Снимки: БулфотоРодители излязоха на протест пред сградата на Народното събрание
Коментари Харесай

Родители обявиха Код Черно в защита на българските деца

Снимки: Булфото

Родители излязоха на митинг пред постройката на Народното събрание с искане да се смени общественият модел за подкрепяне на децата и фамилиите. Те настояха детски добавки да получават всички родители без оглед на прихода, както и да се трансформират разпоредбите за разпределяне на наследствени и инвалидни пенсии за децата сираци.

За двайсетина минути придвижването за коли пред постройката на Народното събрание беше затворено, с цел да могат, под звуците на гайда и национална музика, родителите и техните деца да се заловен на хоро и да развеят българския трикольор. Протестиращите излязоха с черни тениски с надпис " Системата ни убива " и запалени свещи в ръце. На плаката-призив към институциите се чете: " Стига безучастие, стига неистини. Засрамете се. Излагате се ". Родителите питат къде е страната и споделят, че няма да мълчат, написа novini.bg.

Протестиращи споделиха пред БНР: " Плащаме налози, работим, лишаваме децата си от  вниманието си, само че най-после нищо ".

" От година и 7 месеца изгубих бащата на детето ми. Получавам някаква пенсия за щерка ми, с помощта на това че брачният партньор ми е бил служител на реда и страната взе 50% от неговата пенсия за себе си и реши, че останалите 50% са задоволителни за щерка ми, която е на 11 години - да покрие нейните потребности. 321 лв. е прагът на беднотия. Дъщеря ми взима по-ниска пенсия от този предел на беднотия. Получавам 40 лв. детски, които не ми доближават да купя купоните за учебния стол за един месец. Как да обясня на детето ми, което е цялостен първенец, че си коства да се учи, да живее в тази страна? ".

Подкрепа към родителите на децата-сираци показаха и околните на хора с увреждания: " Имаме 30-годишен наследник, прелестен, неработоспособен първа група, който сме отгледали, макар системата. 15-тина години от живота си съм била непълноценна. Затова съм тук. Нещата да не се повтарят ", сподели участник в митинга.

Семейства от Шумен  подкрепиха националния митинг за по-добър обществен модел за отбрана на децата. Над 30 родители се проведоха в обществените мрежи и се събраха пред постройката на Общината, с цел да изразят своето неодобрение от дискриминационната политика на страната към децата им.

" Когато подаваме заявления за детски надбавки, те да бъдат равни. Те всичките са идентични. Те всичките са деца на България ", споделиха родителите.

" Не сме съгласи, че едно дете не може да живее с майка си, когато тя е обществено слаба, само че когато лишават детето, приемното семейство се подкрепя с към 700 лв., най-малко ".

" Ако не са страничните приходи, с детските не може да се гледат тези деца. Само 2 лв. ми е кухнята дневно на дребната. 2 лв. за каката - да платя обяда в учебно заведение ".

И в Добрич  стотици родители се събраха на протест пред постройката на Общината с претенции за смяна в обществения модел и повече сигурност за бъдещето на децата си. Те възпламениха свещи и ги сложиха пред общината като знак на загиващата страна.



По думите им, е неприемливо Фондът за лекуване на деца да има финансов остатък, а родителите да се постанова да събират пари за лекуването на болните си деца посредством дарения:

" Искаме пенсии за всеки български сирак, детски надбавки за всяко българско дете и съответно лекуване за всяко българско дете ".

" Децата в България са гладни. Жалко е, че децата в България няма къде да се лекуват. Жалко е, че доста деца в България умират и в действителност не ги убиват болесттите, а ги убива системата, страната ".

Майки на деца с увреждания и на сираци се събраха и в Русе  на кротичък митинг под наслов " Код: Черно ". Липса на самостоятелна оценка за помощни средства, недостъпната архитектурна среда, дискриминирането на децата - сираци и тежкото състояние на младежите с увреждания, навършили пълноправие, бяха измежду главните проблеми, които събраха десетки майки пред другояче пустата постройка на Общинската и регионална администрация в Русе.

Семействата са потърсили за подпомагане президента Румен Радев и се готвят да му показват проблемите си при идното му посещаване в града на 4 май.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР