Снимката е илюстративна.На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и

...
Снимката е илюстративна.На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и
Коментари Харесай

Днес е Празникът на Военновъздушните сили и Деня на българската бойна авиация

Снимката е илюстративна.
На 16 октомври означаваме празника на авиацията и Военновъздушните сили.

На този ден се отбелязва годишнината от основаването на военната авиация. На 16 октомври 1912 година двама български летци – поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път те употребяват самолета като бойно средство в небето над Одрин, демонстрирайки ударна мощност и качества в печелене на борби. Тази дата се трансформира в знак на най-хубавите обичаи във военната авиация и през 1963 година 16 октомври е разгласен за празник на авиацията и на Военновъздушните сили.

По мотив празника Музеят на авиацията в Крумово афишира ден на отворени порти и ще посреща гости с вход свободен. Пред паметниците на починалите водачи в музея ще бъдат поднесени венци и цветя.

Посетителите ще могат да прегледат квалифицираната особено за празника фотодокументална галерия „ Пионерите “. Тя показва историята на първите „ хвърчащи “ хора, посветили живота си на зараждащата се българска бойна авиация.

От 11.00 и от 14.00 часа са планувани безвъзмездни музейни турове във вътрешната и външната експозиция.

В атракцията „ Експонатите оживяват “ посетителите ще могат да влязат в кабината на вертолет Ми-24 и да проследят прожекция на тематично подбрани филми в салона на аероплан Ан-24.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР