Снимка: PexelsНе би трябвало парите на европейските граждани да се

...
Снимка: PexelsНе би трябвало парите на европейските граждани да се
Коментари Харесай

Евродепутати с проекторезолюция мониторът над България да продължи

Снимка: Pexels

Не би трябвало парите на европейските жители да се употребяват за корупция и в нарушаване на върховенството на закона, само че това става, съобщи през днешния ден евродепутатката от крайната левица Клеър Дейли и даде за образец протичащото се в България, оповестява.

" Това значи стотици хиляди от европейските пари, предопределени за къщи за посетители и селски региони да се употребяват за първокласни персонални вили на държавното управление. Това значи, че когато фермерите споделят, че стотици милиони отиват за ферми, които не съществуват,  министърът на земеделието да им дава отговор: " Мълчете, не казвайте нищо, тъй като ще ни спрат парите ". Това значи подкупи за заплащания за COVID-19, това значи публични поръчки за автомагистрали, които се отклоняват. Това значи консултантски компании, свързани със строителни компании със счетоводство с пари, искрено предопределени за подкупи ", съобщи евродепутатката, представена от БНР.

В тази връзка Дейли дефинира позицията на Съвета за свързването на върховенството на закона с отпущането на европейски средства като " доста слаба ".

Тя направи изявлението си в границите на съвещанието на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред, на което би трябвало да бъде прегледана и проекторезолюцията за България, която ще бъде гласувана в пленарната зала на Европарламента идната седмица.

В Рамките на съвещанието евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев оцени като стъпка в вярната посока показаните през вчерашния ден отчети на Еврокомисията за върховенството на закона.

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент се чака да гласоподава проекторезолюция, в която се упорства Еврокомисията да продължи да следи правосъдната промяна и битката с корупцията в България в границите на механизма за съдействие и инспекция.

В документа се насочва искане комисията да употребява всички други налични принадлежности, в това число процедури, свързани с  нарушаването на европейските полезности, мярката за господство на закона и инструментите на бюджета.

Проектът е направен от ръководителя ѝ - испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Като съображение се показва обмяната на отзиви, направено от членовете на мониторинговата група за България на 28 август в Европейския парламент.

Гласуването става единствено ден, откакто Еврокомисията огласи отчетите за върховенството на закона в страните членки на съюза. България бе подложена на критика за битката против корупцията по високите етажи на властта, неналичието на отчетност на основния прокурор, както и за неналичието на бистрота при собствеността на медиите и офанзиви против публицисти. Еврокомисарят за прозрачността и полезностите Вера Юрова бе безапелационна, че мониторингът над страната ни ще продължи до момента в който нужните промени не бъдат приключени.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР