Снимка PexelsБългария записа едно от най-успешните си представяния на Олимпиада

...
Снимка PexelsБългария записа едно от най-успешните си представяния на Олимпиада
Коментари Харесай

България записа едно от най-успешните си представяния на Олимпийски игри

Снимка Pexels

България записа едно от най-успешните си представяния на Олимпиада от началото на века на Игрите в Токио от 23 юли до 8 август.

Спечелените три златни, един сребърен и два бронзови оценки отредиха на страната 30-о място в подреждането по медали, най-хубаво класиране от Сидни 2000. И това беше реализирано с най-малката група състезатели от Берлин 1936 - единствено 42 участващи спортисти.

Последните дни на Игрите в японската столица донесоха най-големите триумфи, предава Българска телеграфна агенция. 21-годишната Ивет Горанова, в първото си присъединяване на най-висшия състезателен конгрес, прекъсна 13-годишна суша без злато за страната, като победи в дисциплината кумите на каратето. Така тя донесе първото злато на Олимпиада след гребкинята Румяна Нейкова на скиф в Пекин 2008.
 
Два дни по-късно Стойка Кръстева взе първо олимпийско злато за страната в женския бокс, а в последния ден от спортната стратегия ансамбълът по художествена гимнастика също победи за първи път на летни Игри.

Така за първи път от Сидни 2000 България приключва с три олимпийски трофеи.

Традицията в спортната пукотевица беше продължена от Антоанета Костадинова. Именно тя взе първия орден в Токио още на 25 юли. Костадинова беше на крачка от златото на 10 метра револвер, само че поради по-слаб финален изстрел във финала българката остана със сребро.

Тя можеше да вземе и още един орден на 25 метра револвер, само че загуби престрелка за бронза и се подреди четвърта.

Най-успешният олимпийски спорт за страната - битката, пък прибави още две оценки в сбирката си. Тайбе Юсеин и Евелина Николова се окичиха с бронз, а българската битка усили актива си на общо 71 оценки от Олимпиади - 16 златни, 32 сребърни и 23 бронзови.

Легендата в спортната пукотевица Мария Гроздева записа рекордно за български състезател седмо присъединяване на Олимпиада. След последния си старт на 25 метра револвер тя постави завършек на над 30-годишната си спортна кариера с рекордните за български играч 5 олимпийски оценки - 2 златни и 3 бронзови.

Спринтьорката Ивет Лалова пък стана първата българска лекоатлетка с пет участия на Олимпийски игри, откакто бяга в сериите на 200 метра.

Медалите за България можеше да бъдат и повече, само че противоречиво анулиран сполучлив опит на тежкоатлета Христо Христов в изтласкването, който в началото беше приет, само че в следствие съдиите ревизираха позицията си, го лиши от бронза в дуела в категория до 91 кг. Другият щангист Божидар Андреев и борецът Георги Вангелов също бяха доста покрай спечелването на отличие.

Много позитивни страсти с представянето си донесе и Йосиф Миладинов. Тийнейджърът влезе в историята като първият плувец от България при мъжете с край на Олимпиада. Той приключи осми на 100 метра бътерфлай, само че това беше първо присъединяване на представител на страната на олимпийски край по плуване от 1988 година в Сеул, където Таня Богомилова взема златото на 100 метра бруст, а Антоанета Френкева приключва втора в същата дисциплинираност и трета на 200 метра бруст.

Олимпиадата в Токио мина при невиждани ограничения поради пандемията от ковид. Всички състезатели в олимпийското село трябваше да дават ежедневно PCR-тестове, а носенето на защитни маски на лицето беше наложително.

В страната дойдоха над 43 хиляди души от чужбина, като 29 спортисти от общо участвалите към 11 хиляди пропуснаха Игрите поради позитивни проби за Ковид-19 в страната. Общо инфектираните, ангажирани с Олимпиадата, доближиха 430, 280 от които локални жители.

Като част от противоепидемичните протоколи беше възбраната за достъп на аудитория до надпреварите. Липсата на почитатели без подозрение оказа значително въздействие върху олимпийския дух, като в залите и по другите спортни уреди участваха стеснен брой спортисти, публични лица, публицисти и чиновници, ангажирани с организацията на Игрите.

Следващата Олимпиада е след три години във френската столица Париж, а очакванията на всички са, че пандемията до тогава ще бъде овладяна и Игрите ще се завърнат с целия си искра, с претъпкани зали и игрища, с спомагателна сила и страсти за почитатели и състезатели.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР