Снимка от статичното огнево изпитание. Photo credit : SpaceX Американската

...
Снимка от статичното огнево изпитание. Photo credit : SpaceX Американската
Коментари Харесай

УСПЕХ: Старшип премина през статично огнево изпитание преди втория му орбитален полет!

Снимка от статичното огнево тестване. Photo credit: SpaceX

Американската галактическа компания СпейсЕкс организира през днешния ден сполучливо огнево тестване на “Старшип ” преди дълго чакания втори тестов орбитален полет, който се обрисува да е реалност след към шест седмици.

В хода на тестването бяха запалени всичките шест мотора. Очевидно от дълго време са отминали времената, когато моторите бяха запалвани поединично, преди да се мине към цялостното тестване. Корабът, който е обозначен като “Шип 25 ”, е в положително положение и е подготвен да бъде интегриран към ракетата-носител “Супер Хеви ”.

Цялостното огнево тестване на “Супер Хеви ” е идната огромна стъпка, която би трябвало да бъде изпълнена преди полета. Според Илон Мъск ремонтите на стартовата площадка, която бе повредена след старта на предходния “Старшип ”, са съвсем приключени. Понастоящем биват наливани към 1000 кубични метра специфичен бетон, заздравен със стомана.

“Върху него имаме и нещо като железен сандвич, който съставлява две дебели плочи стомана, заварени една за друга и с канали, завършващи с перфорации на върха, тъй че от тях ще бъде изхвърлено голямо количество вода ”, осведоми ни Мъск.

След като ремонтите приключат и огневото тестване на “Супер Хеви ” премине, ще последва самият полет – като, несъмнено, американският регулатор (FAA) би трябвало да се подпише под въведените през последните седици промени и да утвърди “Старшип ” като безвреден за изстрелване.

Мъск твърди, че са въведени над 1 000 промени, най-сериозната от които е обвързвана с разделянето на степените – то ще е от вида “горещо делене ”, типично за съветските ракети “Союз ” и “Протон ”. Според бизнесмена шансът за повсеместен триумф по време на втория полет на “Старшип ” е 60%, според дали разделянето въобще сработи.

Видеозапис от тестването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР