Снимка от изстрелването на пилотирания кораб “Крю Драгън на 11

...
Снимка от изстрелването на пилотирания кораб “Крю Драгън на 11
Коментари Харесай

Заради забавянията на Боинг: НАСА поръча още три пилотирани мисии от СпейсЕкс

Снимка от изстрелването на пилотирания транспортен съд “Крю Драгън ” на 11 ноември. Photo credit: NASA / Joel Kowsky

. НАСА ще промени контракта си със СпейсЕкс, с цел да може да поръча три спомагателни полета на галактически кораби “Крю Драгън ” до Международната галактическа станция. Мярката се постанова във връзка със забавянията на корпорацията Боинг, която към момента не може да приведе в подготвеност кораба “Старлайнър ”, и ще подсигури непрестанно американско наличие на МКС. 

Намерението на американската галактическа организация бе оповестено на държавния уебсайт System for Award Management.

Напомням на читателите, че НАСА в началото предвиждаше “Крю Драгън ” и “Старлайнър ” да станат подготвени едновременно. Но галактическият транспортен съд на Боинг непрестанно търпи отлагания поради непрекъснато изникващи организационни и механически проблеми. Последната му безпилотна задача трябваше да бъде извършена през това лято, но заради щета на горивните клапани не се обрисува да е реалност преди 2022 година.

При по този начин зародилата обстановка – т.е. при която само “Крю Драгън ” е подготвен и въведен в употреба, СпейсЕкс ще извърши напълно отговорностите си към НАСА съгласно в началото дефинирания от 2014 година контракт още през 2023 година. Така НАСА се принуждава да поръча още полети от СпейсЕкс, с цел да не остане без астронавти на станцията. 

Агенцията към момента възнамерява, когато “Старлайнър ” бъде най-сетне приключен, отговорностите да бъдат разпределени отмерено сред СпейсЕкс и Боинг. Така “Крю Драгън ” и “Старлайнър ” ще извършват единствено по една задача годишно за потребностите на НАСА. 

Бележка от Светослав Александров: Запомнете следното – без Илон Мъск НАСА щеше да се принуди да поръча тези задачи от Русия. 

Нарочно пиша тези фрази, тъй като през последните дни бях засегнат да науча, че някои български деятели, сякаш прозападно насочени, критикуват безпочвено Мъск. 

Основателят на СпейсЕкс неслучайно получава още поръчки от американското държавно управление – единствено той извършва отговорностите си в период, за разлика от останалите корпорации като Боинг, Сиера Невада и Локхийд Мартин. Илон Мъск безусловно избави американската пилотирана космонавтика след тридесетилетна застоялост, подбудена от минусите на галактическите совалки, и още едно десетилетие след тяхното пенсиониране на цялостна взаимозависимост на запада във връзка с пилотираните галактически полети от Русия. 

Ако го нямаше Илон Мъск, Путин и Дмитрий Рогозин щяха да бъдат доста щастливи. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР