Снимка на къща в столичния квартал “Бояна” взриви Фейсбук. На

...
Снимка на къща в столичния квартал “Бояна” взриви Фейсбук. На
Коментари Харесай

Скандално! Продават “на черно” жълтите павета от центъра на София! Били откраднати при ремонт, баровци си ги купиха!

Снимка на къща в столичния квартал “Бояна” взриви Facebook. На нея се вижда по какъв начин баровският парцел е “оборудван” с жълти павета, съвсем като тези от центъра на София. В мнения под фотографията консуматори разкриват, че част от жълтите павета били откраднати при ремонта пред Министерски съвет. След това почнали да ги продават “на черно”, написа БЛИЦ.

“Продават ги на черно плочкаджиите. Има някъде мисля към Орландовци или нещо в тоя регион. Като ремонтират в София и след това остава от тях. Тези към Министерски съвет ги смениха с италиански плочки и паветата останаха.” Според легендата жълтите павета са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а съгласно обстоятелствата в действителност са импорт от Австро-Унгария, само че по самодейност на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров. През 1907 година са постлани с керамичен паваж 28 400 m2, а през 1908 година – 30 902,46 m2 или общо 59 302,46 m2.[2]

Периодът, през който централните софийски улици се покриват с жълти павета (1907-1908 г.), съответствува с появяването на емблематични за София здания – Народния спектакъл (1906 г.), Военния клуб (1907 г.), Халите (1911 г.), Централната баня (1913 г.), храмът “Александър Невски” (1904-1912 г.).* Докато историята на постройките е добре известна, тази на паветата е много мъглива и спорна. Повечето източници са съгласни, че жълтите блокчета са излети в Будапеща, направени от стрит и изпечен варовик, наречен мергел, само че формален консенсус за повода те да се появят в София няма.


loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР