Снимка: Канал 3Трима от общо 16 пациенти, чакащи белодробна трансплантация,

...
Снимка: Канал 3Трима от общо 16 пациенти, чакащи белодробна трансплантация,
Коментари Харесай

Нинова: Дължим ли пари на европейски клиники, че връщат българи?

Снимка: " Канал 3 "

Трима от общо 16 пациенти, чакащи белодробна трансплантация, към този момент са умряли, сигнализира соцлидерът Корнелия Нинова дружно с представители на " Асоциация пулмонална хипертония ", които по-рано стачкуваха пред здравното министерство, оповестява " Канал 3 ".

Тя упрекна, че не е възобновен договорът с клиниката във Виена, където се вършат тези трансплантации. По думите на ръководителя на асоциацията Тодор Мангъров, когато пациент изиска оферта за трансплантация на бял дроб, тя му се отхвърля, единствено тъй като е българин. Трима не дочакаха, останалите емигрират, с цел да могат да се спасят, или умират в България, съобщи Мангъров в наличието на Корнелия Нинова. " Защо връщат българите? Има или няма контракт? Българската страна дължи ли пари на европейските клиники, поради които отхвърлят да одобряват българите? ", изреди въпросите соцлидерката. И настоя: " Колко пари се дължат, незабавно да отговорят. Искаме отговор в този момент. Днес да дадат отговорите, на следващия ден - средствата ", прикани властта водачът на Българска социалистическа партия. По думите на ръководителя на асоциацията Тодор Мангъров, когато пациент изиска оферта за трансплантация на бял дроб, тя му се отхвърля, единствено тъй като е българин. Трима не дочакаха, останалите емигрират, с цел да могат да се спасят, или умират в България, съобщи Мангъров.

В коментар на митинга на пациентите пък здравният министър Кирил Ананиев посочи, че при незабавни случаи здравното министерство получава подпомагане от Външно министерство и влиза в директен контакт с клиники в Австрия, Германия, Франция и Англия. В момента в две лечебни заведения се прави организация за образование на медици, които да могат да реализират трансплантацията у нас, добави Ананиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР