Снимка Булфотооименни билети и камери във всеки сектор на стадиона.

...
Снимка Булфотооименни билети и камери във всеки сектор на стадиона.
Коментари Харесай

Спешни мерки: Поименни билети и камери във всеки сектор на стадиона срещу хулиганите

Снимка Булфото

оименни билети и камери във всеки бранш на стадиона. Това са част от ограниченията за битка с футболното безчинство, които се залагат в измененията в закона за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия, показани в Народно събрание. Поправките бяха импортирани от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля и бяха подписани пред медиите от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефа на спортната комисия в Народно събрание Славчо Атанасов, съобщава „ Монитор ”.

 
Законовите промени са плод на напъните на работна група, която редом с това приготвя напълно нов закон за футболното безчинство, който обаче ще бъде подготвен едвам наесен и се чака да влезе в действие от началото на 2019 година.
 
Сега се оферират незабавни ограничения, които вероятно да влязат в действие преди новия футболен сезон.
 
Сред тях е и концепцията клубовете да продават персонализираните билети. Ако не могат да обезпечат такива, то уредниците на мероприятия и притежателите на игрища ще би трябвало да обезпечат четци, с които да ревизират персоналните карти на почитателите преди да влязат на стадиона. От думите на Цветанов и Атанасов обаче стана ясно, че за тези ограничения ще са нужни най-малко шест месеца, с цел да може да се закупи нужната техника и програмен продукт.
 
По думите на Атанасов се залага да има камери във всеки бранш, както на входа и на изхода на стадиона.
 
Друга значима корекция е към този момент полицейският шеф, а не съда да постанова възбраната за влизане на стадиона на рисковите почитатели. Т.нар. ПАМ-ве (принудително-административни мерки) ще се постанова от полицията след солидни доказателства  и  благодарение на камерите на стадиона. Тези санкции ще подлежат на съдебнен надзор.
 
В закона са заложени над 15 състава, по които служителите на реда ще могат да постановат незабавни ограничения по отношение на футболните хулигани. Сред тях са навлизане на спортния терен, носене на маски, отправяне на хули, носене на спрейове и ножове, както и обидни плакати. Именно полицията ще е тази, която ще наложи възбрана на дадения почитател да посещава спортно мероприятие за избран интервал от време.
 
Междувременно от Министерство на вътрешните работи обясниха, че при сборичкване даденото лице се извежда от стадиона, а в съда се води дело за междинна телесна щета. Докато делото върви обаче не може да се наложи възбрана за посещаване на мач. От ведомството прецизираха също, че България е с минимум забрани за посещаване на спортни мероприятия. Ако даден почитател проникне на мач с бомбичка, служителите на реда има право да я изземат, него да го изведат от стадиона, само че не и да му наложат някакво наказване. Със сегашните ремонти обаче възбрана за влизане на стадиона ще може да се постанова и от районния полицейски шеф.
 
Важна корекция е тази, че отсега нататък придружителите на малолетни лица ще би трябвало да попълнят заявление.
 
Славчо Атанасов пък обясни, че в случай че на стадиона се промъкне футболен гамен със възбрана да посещава мач, то  той ще получи ново наказване, което ще се сплоти със остарялото. За посягане ще се смята освен офанзивата над арбитър, футболисти или служители на реда, само че и медицинския личен състав и публицистите.
 
Цветанов на собствен ред изясни, че е значимо да има разговор със футболните агитки. Той разяснява, че тези незабавни ограничения ще разреши съответно дейности на управляващите и при последващо спортно мероприятие тези лица да не бъдат допускани.
 
Зам-вътрешният министър Красимир Ципов пък посочи,  че в новия закон за футболното безчинство ще се регламентира фигурата на стюарда. Славчо Атанасов пък посочи, че с новата спогодба на Европейски Съюз за футболното безчинство, въвеждането на стюарди по стадионите е наложително. По думите му работната група е по отношение на УЕФА, от където пък са се заели с бъдещето образование на тези стюарди, както и с финансирането на това образование. Отделно от това ще има и разпоредба за стюардите.
 
По думите му всички клубове поддържат незабавните ограничения, защото всяка година те заплащат към 150 000 лв. санкции за бомбички.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР