Снимка: Булфото, архивВМРО е готова да изкупи паметника на Борис

...
Снимка: Булфото, архивВМРО е готова да изкупи паметника на Борис
Коментари Харесай

Каракачанов към Македония: Не претопявайте паметника на Борис Сарафов, ВМРО е готова да купи

Снимка: Булфото, списък

" Вътрешна македонска революционна организация е подготвена да изкупи паметника на Борис Сарафов, с цел да не бъде претопен ". Това излиза наяве от пост на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов във фейсбук.

Ето и цялостния текст на позицията, оповестена във Facebook:

" Кметът на Скопие Шилегов се похвали тези дни със промяната на имената на няколко улици в града. Казано в резюме: в Скопие още веднъж ще има улица на името на Ленин и други сходни. Разбира се, това надали е изненада. Съвременният скопски хайлайф е създание в духа на ленинизма, а още повече – на сталинизма. Така че скоро в Скопие може да има и улица „ Сталинова ". Както е тръгнало, това време май не е надалеч. Ако не е пристигнало.

Интересно е за какво обаче се сменя името на улица „ Борис Сарафов ". Тази улица няма да носи името на революционера, който дружно с Анастас Лозанчев и Даме Груев беше в щаба на Илинденското въстание. Е, за Борис Сарафов нямаше подозрения, че е българин. Както и за останалите в това въстание. Дали пък тъкмо това не е провокирало смяната в името? Този мъж е боен началник на Илинденско-Преображенското въстание в Битолски революционен окръг. Единствената му „ виновност " за тези в Скопие явно е, че е българин и че е офицер от българската войска. Нека им припомня също по този начин, че дружно с Гоце Делчев, Борис Сарафов е ученик на българското военно учебно заведение в София. С какъв критерий мерите? Единият обявявате за македонец, а неговия другар Борис Сарафов изхвърляте демонстративно от историята си.

Но нали Скопие също по този начин тачи Илинденското въстание от 1903 година? Или може би тачи повече така наречен втори Илинден – този през 1944 година, който слага македонизма и коминтерновските постулати като държавна идеология.

Ако е по този начин, за какво изобщо днешните политици в Скопие вървят на честванията на Илинденското въстание от 1903 година? Защо сервират цветя на Мечкин камен и празнуват Крушовската република? Защо упорстват за тази част от историята? Ако такива като Сарафов са проблематични за Скопие, за какво тогава Скопие толкоз доста упорства за историческото завещание на 1903 година?

След като махнаха тихомълком и неговия монумент преди време, това е вторият явен жест от страна на ръководещите в Северна Македония. Каква друга причина биха имали да се срамят от Сарафов с изключение на, че е българин?

Отправям още един път зов до ръководещите в Скопие:

Вътрешна македонска революционна организация сме подготвени да изкупим персонално махнатия от тях монумент на Борис Сарафов, който до неотдавна чакаше в двора на леярна в града да бъде претопен като остаряло желязо.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР