Снимка: АР/БТА Министрите също така са се споразумели отново да

...
Снимка: АР/БТА Министрите също така са се споразумели отново да
Коментари Харесай

Иран и Саудитска Арабия направиха още една стъпка по пътя на помирието на преговори в Китай

Снимка: АР/БТА

Министрите също по този начин са се споразумели още веднъж да бъдат отворени посолствата в двете столици , както и представителства в два други огромни града.

Снимка: АР/БТА

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че двамата външни министри са подписали общо изказване и са изразили увереност да подобрят връзките сред двете страни в сходство с техните диалози в Пекин предишния месец.

Иранската новинарска организация ИРНА заяви, че двете страни са се споразумели и да проучат опциите за възобновяване на полетите и формалните и частни пътувания сред двете страни , както и по какъв начин да улеснят процедурите за издаване на визи за техни жители.

Подобряването на връзките освен намалява възможностите за въоръжен спор сред близкоизточните противници - както непосредствено, по този начин и посредством непреки спорове в района - само че съставлява и значима дипломатическа победа за Китай в миг, когато страните от Персийския залив считат, че Съединени американски щати постепенно се изтеглят от по-широкия район, показва АП.

Затоплянето на връзките показва, че " страните от района имат желанието и качествата да поемат водеща роля " в поддържането на мира, сподели Мао на конференция. По думите ѝ Китай е подготвен да поддържа двете страни в укрепването на положителните връзки и прикани интернационалната общественост да помогне на близкоизточните страни да разрешат разликите между тях.

" Колониалните хегемонистични тактики на разпалване на несъгласия, основаване на отчуждение и разделения, би трябвало да бъдат отхвърлени от хората по целия свят ", съобщи Мао.

Китай поддържа страните в Близкия изток в отстояването на стратегическата им самостоятелност, отърсването от външната " интервенция " и в запазването на бъдещето на района в личните им ръце, съобщи китайският външен министър Цин Ган, представен от Ройтерс.

От неприязън към доближаване: Хронология на връзките сред Иран и Саудитска Арабия

Отношенията сред Иран и Саудитска Арабия обичайно са белязани от напрежение и неприязън, датиращи от Иранската гражданска война от 1979 година, която смъкна монархията на Мохамед Реза Пахлави.

След революцията, когато съседите Иран и Ирак бяха въвлечени в продължителна осемгодишна война, Саудитска Арабия тихомълком поддържаше държавното управление на Саддам Хюсеин в Багдад.

Отношенията сред двете районни сили се усъвършенстваха доста при Акбар Хашеми Рафсанджани (1989-1997) и Мохамад Хатами (1997-2005), двамата новаторски ирански президенти, които протегнаха ръка към Рияд, с цел да обновят двустранните връзки.

Въпреки това, когато Махмуд Ахмадинеджад пое властта през 2005 година, напрежението още веднъж ескалира.

След Арабската пролет през 2011 година напрежението още веднъж избухна сред двете страни, изключително в Бахрейн, където Техеран поддържа антиправителствените протестиращи, а Рияд -  държавното управление на Ал-Халифа.

След избирането на Хасан Рухани през 2013 година Иран още веднъж протегна маслинова клонка към Саудитска Арабия, само че напъните се провалиха, защото двете страни спориха за районни спорове, изключително в Йемен и Сирия.

След блъсканицата по време на хадж (поклонение) през септември 2015 година, когато бяха убити стотици иранци, Иран упрекна саудитските управляващи в неприятно ръководство, до момента в който Рияд на собствен ред упрекна Техеран за политизиране на нещастието.

Четири месеца по-късно, откакто изтъкнат саудитски шиитски свещеник беше екзекутиран, гневна навалица нахлу в саудитското посолство в Техеран, което накара Рияд да скъса дипломатическите си връзки с Иран. Много други арабски страни, в това число Бахрейн, ОАЕ, Йордания и Кувейт последваха образеца.

От април 2021 година двете страни бяха ангажирани в маратонски договаряния, подпомагани от Ирак и Оман, за възобновяване на дипломатическите връзки. Пробивът най-сетне пристигна предишния месец в Пекин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР