Сн. БГНЕС Най-голям дял от парите от продажбата на Общинска

...
Сн. БГНЕС Най-голям дял от парите от продажбата на Общинска
Коментари Харесай

Парите от Общинска банка - за паркове, детски градини и улици


Сн. БГНЕС

Най-голям дял от парите от продажбата на Общинска банка да отидат за екология и вложения в зелената система на София, предложи кметът Йорданка Фандъкова. Става въпрос за 12 млн. лв. или 26% от постъпленията от приватизацията на общинския дял в трезора. За него регистриран в Лихтенщайн фонд заплати 46 млн. лв.. Средствата бяха обезпечени от компанията " Инса ойл ".

Парите от банката постъпват в Специализирания общински приватизационен фонд. Съветът за ръководство на фонда, в който влизат общински съветници, утвърди отчет на Фандъкова за целите, по които да бъдат изхарчени средствата. Предстои да се преглеждат и съответни планове.

Според кмета главните цели за развиването на София са екология, обучение и превоз и транспортна инфраструктура. Предложени са и вложения в просвета и спорт, общинско опазване на здравето, обществени действия, както и за електронно ръководство.

Най-сериозен дял от средствата в размер на 26%, или 12 млн. лв., се предлага да отиде за екология и зелена система. " И при ръководството на бюджета на Столична община най-важната тематика, която пазиме, е опазването на околната среда и чистотата на въздуха ", сподели кметът Фандъкова. Предвижда се с изключение на в зелената система на града средства да бъдат ориентирани към поддръжка и създаване на нови детски площадки във всички региони на София.

На второ място измежду целите с дял от 21.7% - 10 млн. лв., са вложенията в обучение. Те би трябвало да са за ремонт и създаване на детски градини, както и за построяването на напълно нови учебни заведения в регионите, където липсват такива.

Около 9 млн. лв. или 20 на 100 от парите от банката ще са за транспортни планове. Фокусът ще е върху построяването и реконструкцията на улици в кварталите.

В общинското опазване на здравето се предлага да бъдат вложени 12.2% - 5.6 млн. лв.. За просвета ще отидат 5.4 млн. лв., с част от които да се реализира планът за превръщането на някогашната топлоцентрала на НДК в център за модерна просвета. Друг значим план е за площадното пространство към храма " Света Неделя ". Предстои оповестяването на конкурс за план за преустрояване на пространството.

За обществените действия са планувани 1.8 млн. лв.. Около 800 000 лв. са заложени за плановете за нови квартални спортни зали, които ще бъдат построени в дворове на 6 учебни заведения. Още толкоз ще отидат за развиване на нови технологии и системи в региона на електронното ръководство.

Представителите на управителния съвет на приватизационния фонд поддържаха отчета за разпределение на средствата. Представителят на Българска социалистическа партия Милка Христова предложи да бъдат дадени повече пари за опазване на здравето.

Иван Велков, зам.-председател на Столичен общински съвет и член на " Политическа група 5 " / " Зелените ", предложи при подготовката на съответните планове да се търси и опция за публично-частно партньорство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР