Смятам, че направихме и разликата България 2007-ма и България 2019

...
Смятам, че направихме и разликата България 2007-ма и България 2019
Коментари Харесай

Екатерина Захариева за евродоклада: Хората все още не чувстват удовлетворение от системата

Смятам, че направихме и разликата България 2007-ма и България 2019 година голяма. Смятам, че към момента има какво да се прави по промените. Неслучайно създадохме механизъм за наблюдаване на промените. (...) Реформите се вършат поради българските жители. Дали ще има, или няма да има механизъм за наблюдаване, хората би трябвало да усещат задоволство от системата, за жалост не го усещат към момента. " Това съобщи вицепремиерът по правосъдната промяна Екатерина Захариева пред Би Ти Ви в коментар за отчета на Европейската комисия за България по механизма за съдействие и инспекция.

Тя посочи, че за пръв път от съществуването на мониторинга България получава безапелационен отчет, че е изпълнила всички шест критерии и съгласно Брюксел мониторингът би трябвало да отпадне. На въпрос за бъдещия механизъм, при който България ще бъде сравнявана с всички страни-членки на Европейски Съюз по единни критерии и който евентуално ще е привързан със прекъсване на евросредства, Захариева уточни, че изискванията занапред ще се разискват и към момента няма решение. " България постоянно е била за това, че би трябвало да има идентични критерии за всички държави-членки ", увери тя.

Попитана дали счита, че българската правосъдна система е на задоволително високо равнище, вицепремиерът изрази мнение, че " самата правосъдна система си вижда проблемите сносно ". Захариева се въздържа от коментар за кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор, чийто избор от Висшия правосъден съвет (ВСС) следва на следващия ден.

" Аз съм се научила тогава, когато Висш съдебен съвет е водещ в процедурата, да не разясня авансово. Нека да забележим чуването на следващия ден, има доста въпроси, доста се надявам той да отговори на всички. Надявам се Висш съдебен съвет да не ограничи времето за чуване ", сподели Захариева.

По отношение на решението на Европейска комисия, че Хърватия е подготвена за влизане в Шенген, вицепремиерът съобщи, че такава констатация има от години и за България. " Решение за нас има от 2011 година Стъпките са такива и неслучайно в решението си Европейска комисия споделя, че Шенген ще бъде по-силен с България, Румънив и Хърватия в него. Аз в действителност съм съгласна с Комисията ", съобщи тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евродоклад 2019 (13)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР