Смята се, че всяка домакиня може да направи хубав кекс

...
Смята се, че всяка домакиня може да направи хубав кекс
Коментари Харесай

6 груби грешки при правенето на кекс, които вещаят провал

Смята се, че всяка стопанка може да направи прекрасен кекс в бързината. Да, но не! Оказва се, че приготвянето на това тестено прелъщение не е лесна задача и много кулинарки се затрудняват, въпреки да владеят до съвършенство надалеч по-сложни ястия. Ето и кои са най-големите провали, що се отнася до печенето на кекс и кои са грешките, които водят до тях.

Кекс, който не бухва

Причините за това са няколко. Възможно е да сте не запомнили да добавите бакпулвер или количеството му да не е задоволително по отношение на останалите съставки. Използването на по-голяма тава, също може да се окаже причина за това кексът да не бухне.

Ако съставките, които сте употребявали, не са били авансово затоплени на стайна температура, не очаквайте кексът да се надуе. Възможно е и времето за топлинна обработка да се е оказало незадоволително.

Прекалено лоен кекс

Не единствено по-голямото количество масло може да докара до този проблем. Неправилното и незадоволителното безредие на сместа също е причина кексът да е прекомерно лоен.

Сместа се разрушава до цялостно хомогенизиране. Не би трябвало да останат бучки неразбито масло.

Кексът е залепнал за тавата

Недостатъчното количество лой е повода за залепване на кекса. Или може би сте не запомнили да сложите няколко капки олио на дъното на тавата. Добре е по-късно поръсите и малко брашно, преди да изсипете сместа.

Но в случай че въпреки всичко кексът е залепнал, има метод да отстраните казуса - просто прокарайте нож сред сладкиша и ръба на тавата. Потупайте леко по краищата и в долната част на тавата. Изчакайте 15 или повече минути и по-късно пробвайте още веднъж.

За да избегнете сходен проблем в бъдеще, наложително използвайте тава с незалепващо покритие. В случая даже и да забравите да сложите олио, кексът няма да залепне.

Кексът не е изпечен от вътрешната страна

Това постоянно се случва, когато печем на по-високи градуси. В случая е належащо просто да върнете кекса назад във фурната, като преди този момент наложително го покриете с фолио. По този метод ще избегнете загарянето му извън, само че в същото време той ще се изпече от вътрешната страна.

Кексът е прекомерно изсъхнал

Ако кексът ви е прекомерно изсъхнал, това значи, че сте добавили повече брашно. За да прикриете казуса, сиропирайте готовия кекс или го покрийте с маслен крем.

Ронлив кекс

Това се дължи на неправилни пропорции на течните съставки и незадоволително количество яйца. Винаги подбирайте по-големи яйца.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР