Смущенията дори само от една локация, дори само при един

...
Смущенията дори само от една локация, дори само при един
Коментари Харесай

5G може да застраши… прогнозите за времето

Смущенията даже единствено от една локация, даже единствено при един спътник се отразяват на световната метеорологична картина, т.е. ще обиден малко или повече всекиго от нас

Сателитите, които следят планетата ни, са носители на куп пасивни датчици, като мерят най-много силата, отразена или излъчена от обектите на земята (източник: CCO Public Domain)

Някога хората са отгатвали какво ще е времето в идващите дни по „ знаците на природата “ – придвижването на облаците, ореола към лунния диск нощем, полета на птиците и хода на мравките. В днешно време разчитаме на точни измервателни уреди и нацяло съзвездие от спътници, с цел да знаем какво ще е времето освен в идващите няколко часа, само че и след седмица или 10 дни. Може да не са идеално точни, само че задоволително добре ни разрешават да планираме почивните дни и настоящите си действия навън.

Прогнозите, несъмнено, са тъкмо толкоз положителни, колкото са необработените данни, които се употребяват за метеорологичното моделиране, от което пък излизат прогнозите. Сателитите с извънредно чувствителни датчици „ следят “ планетата, откривайки фини промени във ветровете и водните пари. Но наподобява качеството на част от тези данни е застрашено от смъртоносна опасност от страна на малко предстоящ зложелател: някои 5G мрежи.

Къде е водата?

За да разберем по какъв начин новото потомство безжични мрежи може да навреди на прогнозата за времето, би трябвало да се вгледаме в това какво тъкмо „ зарежда “ прогнозите за времето и какво виждат спътниците. Времето ни е значително резултат от разликите сред въздушните маси. Налягането, температурата и влагата във въздуха в другите елементи на Земята се въздействат най-много от Слънцето – от силата, която то „ налива “ (затоплянето на въздуха, водните басейни и др).

Всички тези фактори взаимодействат по комплициран метод, като от тях се дефинират придвижването на въздуха – т.е. вятърът, придвижването на облаците, изваляването на водата от тях. Отдалечено отчитане на тези разлики е ключът към точното прогнозиране на времето, отбелязва Hackday.

Сателитите, които следят планетата ни, са носители на куп пасивни датчици. Те мерят най-много силата, отразена или излъчена от обектите на земята. Събират данни за температурата и влагата, като „ гледат “ земята посредством разнообразни дължини на вълните. Налягането пък се мери основно посредством измервания с радиосонди. Температурата се мери основно посредством отчитане на дължините на вълните на светлината – както забележимите, по този начин и инфрачервените.

Водните пари обаче са малко по-трудно за премерване. Тук идват на помощ микровълните. И тъкмо тук прогнозата за времето се „ сблъсква “ с разгръщането на 5G.

Качеството на данните от спътниците е застрашено от смъртоносна опасност от страна на малко предстоящ зложелател: някои 5G мрежи (източник: CCO Public Domain)

Всичко на Земята – растенията, почвата, повърхностните води и изключително газовете в атмосферата – поемат и в по-малка степен излъчват микровълново излъчване. Измерването на тези сигнали от космоса е дело на спътници, които носят микровълнови радиометри. Това всъщност са чувствителни радиоприемници, настроени на микровълнови честоти.

Разглеждайки сигналите, получени от другите дължини на вълните, и добавяйки информация за поляризацията на сигнала, микровълновата радиометрия може да ни „ каже “ какво се случва в една, нагледно казано, отвесна колона от атмосферата.

За премерване на водни пари изключително скъпа е честотата 23,8 GHz. Тя обаче може да се окаже застрашена от струпване на разстройства от 5G мрежите, които ще употребяват честоти, близки до тази. Тъй като микровълновите радиометри са по своята същина пасивни приемници, те „ виждат “ съвсем всичко, което излъчва микровълнови сигнали в посочения диапазон. Може да се окаже и, че виждат хилядите станции на клетъчните мрежи, които ще са нужни за поддържане на цялостна 5G мрежа.

Загубата на слабите, само че значими сигнали за водната пара, в морето от „ 5G звук “ е главният проблем, пред който са изправени прогнозиращите метеорологичните условия.

Последствия за действителния свят

На годишната среща на Американското метеорологично общество през 2019 година Сидхарт Мисра, откривател в лабораторията за реактивни мотори на НАСА, показа данни, показващи по какъв начин комерсиалните действия могат да имат непредвидени последствия за научната общественост.

Между 2004 и 2007 година сателитните микровълнови радиометри са разкрили нарастване на шума в избрана зона на територията на Съединени американски щати. Множество сигнали били предавани от водите на всеки бряг към Големите езера. Сигналите се оказали отблясъци на излъчванията на геосинхронни спътници за директна телевизия. Сигналите в действителност отскачали от повърхността и „ заливали “ сигналите на водните пари, които спътниците за метеорологични наблюдения се пробват да мерят.

Загубата на микровълновите данни за водните пари, даже единствено на част от тях, може да има тежки последствия (източник: CCO Public Domain)

Но несъмнено учените преиграват? Може ли загубата на една част от данните от толкоз комплициран пъзел, колкото е прогнозата за времето, в действителност да има толкоз огромно въздействие? Вероятно да. Данните за водните пари, които се връщат от микровълновите радиометри като Advanced Microwave Sounding Unit (AMSU) на борда на редица метеорологични спътници, се чака да понижат грешките при прогнозите за времето със 17%. Това е най-големият фактор измежду цялата група от десетки други способи.

Загубата на микровълновите данни за водните пари, даже единствено на част от тях, може да има тежки последствия. Смущенията биха изкривили данните, на база на които се предвижда развиването и придвижването на мощни урагани и стихии, които всекидневно носят големи вреди и нерядко лишават човешки животи.

Има голямо значение дали прогнозата ще покаже, че един мощен вихър се движи по права линия, завива на югозапад или пък се насочва към морето. От това могат да зависят стотици човешки животи и ориста на цели градове.

Има ли излаз?

Ще има ли в действителност 5G нездравословно въздействие върху върху прогнозата за времето? Рано е да се каже. Честотата, на която ще действат мрежите от пето потомство, е към 26 GHz за Европа, само че в Съединени американски щати започнаха търгове за разпределение на 24 GHz спектъра. Това е много близо до сериозната 23,8 GHz периодичност на водните пари.

Възможността за неточност е немалка. Смущенията даже единствено от една локация, даже единствено при един спътник се отразяват на световната метеорологична картина, т.е. ще обиден малко или повече всекиго от нас.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР