Сметната палата извърши одит на изпълнението Електронно здравеопазване за периода

...
Сметната палата извърши одит на изпълнението Електронно здравеопазване за периода
Коментари Харесай

Сметната палата: Налице е дълго забавяне в изграждането на електронното здравеопазване

Сметната палата извърши одит на осъществяването " Електронно опазване на здравето " за интервала от 1 януари 2012 година до 30 юни 2016 година, оповестяват от ведомството.

Установено е, че макар че то е непрекъснат приоритет във всички държавни стратегии и национални здравни тактики през последното десетилетие, България към момента няма построена интегрирана здравно-информационна система, която да обезпечава нужната информация за потребностите на ръководството и на потребителите на здравни услуги, в това число за осъществяване на уговорките на страната по отношение на трансграничния продан на здравни данни. На фона на бързото развиване на електронното опазване на здравето в другите европейски страни, обменът на данни в действително време сред осведомителните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство.

Отговорност за управническите решения през одитирания интервал носят шестима министри на опазването на здравето, петима шефове на НЗОК и шестима шефове на Националния център по публично здраве и разбори.

Изграждането на електронното опазване на здравето е реализирано в изискванията на доста чести структурни и кадрови промени както на високите управнически равнища, по този начин и на равнище експертен личен състав. Не е основана ефикасна система за съгласуваност и координиране на дейностите, плановете и публичните поръчки сред институциите, което поражда условия за безрезултатно разходване на обществените средства и закъснение в реализацията на стратегическите цели, показват от Сметната палата.

Налице е дълго закъснение в построяването на електронното опазване на здравето, като дейностите на институциите могат да бъдат избрани като неефективни. От 2012 година до момента са направени няколко безуспешни опита за осъществяване на планове за основаване на интегрирана /национална здравно осведомителна система, публичните поръчки са прекратявани с разнообразни претекстове, в това число липса на ясна идея за построяването на системата и на проект за нужните финансови запаси, повтаряне на функционалности и планове на други институции и други

Действията на Министерството на здравеопазването не са разисквани и съгласувани с НЗОК като основен участник в здравно-информационната система на опазването на здравето. По време на одита Министерството на здравеопазването е в развой на създаване на нов план за кандидатстване за непосредствено даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия " Добро ръководство " 2014-2020 за финансиране на построяването на национална здравна осведомителна система.

Към актуалният миг договорът за даване на финансова помощ на стойност 12 млн. лева е подписан и осъществяването на плана следва. Отделните осведомителни системи и регистри в опазването на здравето не са интегрирани и продан на данни в действително време сред тях не се реализира. Не е построено цялостно електронно здравно досие, няма и работещ Национален здравен портал, показват от Сметната палата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР