Сметната палата е изпратила в прокуратурата свой от проверка на

...
Сметната палата е изпратила в прокуратурата свой от проверка на
Коментари Харесай

Сметната палата сезира прокуратурата за нарушения на "Има такъв народ" и "Да, България"

Сметната палата е изпратила в прокуратурата собствен от инспекция на финансовата активност и имуществото на партиите през 2021 година Причината - открити нарушавания при партиите " Да, България " и " ИТН ".

Информацията за това беше публикувана от " Медиапул " в четвъртък (27 април), а в петък от Софийска градска прокуратура потвърдиха за " Дневник ", че Сметната палата им е изпратила одитния отчет.

Сметната палата е проверила общо 38 партии, като и при други обединения е установила разнообразни нарушавания, само че те съгласно нея не заслужават вниманието на държавното обвиняване.

Новата председателка на Сметната палата Горица Грънчарова - Кожарева, която е брачна половинка на прокурора Михаил Кожарев, беше назначена в един от последните работни дни на предходното 48-о Народно заседание от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ", откакто четирите партии скоростно отстраниха някогашния началник на ведомството Цветан Цветков.

 Парламентът скоростно смени шефа на Сметната палата Парламентът скоростно смени шефа на Сметната палата

Ден преди да го отстранят Цветков раздразни ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " с чуване в бюджетната комисия на Народното събрание по случая с криптокомпанията " Нексо ", която няколко дни преди този момент беше обект на прокурорска акция. Четирите партии аргументираха отстраняването на Цветков с незадоволителни дейности по инспекцията на дарения от по 20 хиляди лева от 15 чиновници на " Нексо " за " Да, България ". Сумите бяха декларирани пред Сметната палата, само че съгласно ГЕРБ инспекторите е трябвало да осъществят по-сериозен надзор върху произхода на средствата на донорите.

По-късно депутатите от " Демократична България ", част от която е " Да, България ", и " Продължаваме промяната " в предходния парламент внесоха тъжба в Конституционния съд против освобождението на Цветков, а при започване на март той всъщност. Решението към момента няма.

Прокуратурата е сезирана за нарушаванията на " ИТН ", чийто водач е Слави Трифонов, и на " Да, България ", чийто водач е Христо Иванов, на разнообразни учредения.

За партията на Слави Трифонов основанието е, че има данни за закононарушение, само че в обществената версия на отчета тези данни са заличени, каквито са условията на закона. По информация на " Медиапул " става дума за средства, които не са разходвани по предопределение.

При партията на Христо Иванов съгласно Сметната палата има съществуване на данни за несъответствия, а не за закононарушения.

Предвидената глоба е, че в случай че се стигне до систематични нарушавания от дадена партия, прокуратурата може да изиска от съда разпускането ѝ.

 При под 1% от даренията към партиите за 2021 година има разминавания с приходите При под 1% от даренията към партиите за 2021 година има разминавания с приходите

Несъответствията при " Да, България " са оповестени, като едно от тях е, че сумата от 9 760 лева, платена като подаяние на Фондация " Заедно в час ", е преведена от персоналната сметка на Христо Иванов, а парите са регистрирани непозволено като разход за подаяние на партията.

Сметната палата е открила, че годишният финансов доклад (ГФО) на " Да, България " за 2021 година съдържа " неправилни регистрирания и несъответствия с използваната рамка за отчитане на активността на политическите партии ". Освен това нямало съображение за изложение на убеденост по повод действителния размер на събрания членски импорт и неговото правилно и тъкмо отчитане. Получени са 3 дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 година, което ги не разрешава, въпреки че след това са върнати. Приходи от държавна дотация в размер на 280 717 лева не са отразени уместно.

Отчетените доходи от дарения за 2021 година са с 23 261 лева по-малко от заявените от " Да, България ". Отразените доходи от членски импорт в ГФО за 2021 година не подхождат на регистрираните по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лева повече, открила е Сметната палата.

Друго нарушаване на закона е, че в обществения указател на партията не са оповестени заявления за генезис на средствата за 332 дарения.

От " ИТН " разясниха пред " Дневник ", че недоумявали от кое място " Медиапул " е стигнала до заключението, че Сметната палата е сезирала прокуратурата за нарушавания на партията, откакто в одитния отчет такова нещо липсва, както няма и публична позиция по въпроса нито от одитното ведомство, нито от държавното обвиняване. От " Да, България " дадоха обещание пред " Дневник " да проучат проблема.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР