Смесената на 21 и 22 октомври ще има 15-то заседание

...
Смесената на 21 и 22 октомври ще има 15-то заседание
Коментари Харесай

Два дни ще заседава смесената българо-македонска комисия

Смесената на 21 и 22 октомври ще има 15-то съвещание онлайн поради пандемията от ковид. Срещата е по време на предизборни акции и в двете страни.

На предходното 14-то съвещание, което беше на 10 и 11 юни, македонският екип в Комисията оцени, че са имали най-трудните диалози до момента. През първия ден тематиката за разискване бяха учебниците по история и съгласуването на рекомендациите за тяхното възстановяване, като двете страни обменяха хрумвания по какъв начин да се стигне до решение, което би помогнало при правенето на рекомендации за възстановяване на историческото обучение.

При разискването на взаимните празнувания, Комисията откри полемика и за Григор Пърличев. Членовете на Комисията разискаха и.

През двата дни тогава членовете на Комисията са обсъждали и наличието на Втория годишен отчет.

" Въпреки сериозните спънки в работата на Комисията, македонският екип остава зает с решаването на историографски въпроси ", осведоми Скопие.
 Македонски академик: Историята, която се учи у нас, предизвика спорове в обществото Македонски академик: Историята, която се учи у нас, предизвика спорове в обществото
Историята, която се учи в главното и междинното обучение, би трябвало да развива сериозно мислене у децата, само че сега тя не извършва т...

Ако и двете страни считат, че комисията би трябвало да реализира резултати, работата на тази комисия би трябвало да бъде отделена от договарянията за участие на районен съд Македония в Европейски Съюз. Това е двустранен спор сред България и Македония, историографски спор и би трябвало да бъде оставен настрани от договарянията, единствено по този начин ще се реализира някакъв резултат, сподели, съпредседател на Съвместната македоно-българска комисия, като акцентира, че обвиняванията за закъснение на работата на комисията от македонска страна са неоснователни.

По мотив изказването на премиера Зоран Заев за унищожаване на прилагателното „ български “ от „ българския фашисткия окупатор “ върху паметниците и в учебниците, той смята, че това е обръщение към България, че би трябвало да се беседва за историческо помиряване сред двата народа.

Създаването на Съвместната македоно-българска комисия е в сходство със Споразумението за другарство, добросъседство и съдействие, подписано сред двете страни през 2017 година, а работата ѝ е една от точките от пътната карта 5+1 като допустимо решение на разногласието с България и деблокиране на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Пътната карта би трябвало да бъде подготвена до началото на ноември и би трябвало да съдържа решения, които да бъдат изпълнени в целия преговорен развой.

През 2021 година се чака Комисията да има пет съвещания, през днешния ден 15-ото съвещание е четвъртото от петте, планувани за тази година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР