Служители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не са

...
Служители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не са
Коментари Харесай

Служителите на МААЕ не са видели признаци на миниране в АЕЦ Запорожие

Служители на Международната организация за атомна сила (МААЕ) не са забелязали минни действия в Запорожката атомна електроцентрала, съобщи ръководителят на организацията Рафаел Гроси по време на посещаване в префектура Фукушима в Япония, думите му представени от телевизионния канал NHK.
„ Но на всички места има борби, тъй че ние продължаваме да бъдем извънредно бдителни “, добави той. Гроси посочи, че поддържа непрекъснат контакт със чиновниците на МААЕ в АЕЦ.
Ден преди този момент на конференция в Токио той сподели, че обстановката към станцията продължава да бъде рискова и я назова нежна. Той означи и нарасналите опасности за АЕЦ заради контранастъплението и военните дейности, защото тя в действителност е на фронтовата линия.
В средата на юни президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е получил отчет от разузнаването и СБУ за проектите на Москва да провежда сякаш терористична офанзива с изпускане на радиация в АЕЦ. Руският външен министър Сергей Лавров назова тези думи нелепости. Както уточни непрекъснатият представител на Москва в Организация на обединените нации Василий Небензя, Русия се надява, че западните настойници на украинското управление няма да му разрешат да провежда злополука в АЕЦ. Небензя означи също, че задачата на МААЕ, ръководена от Гроси, която посети станцията през юни „ макар всички спънки от страна на Украйна “, може да се убеди в глупостта на сходни изказвания.
Запорожката АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър наоколо до град Енергодар. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и конфигурирана мощ. През октомври 2022 година атомната електроцентрала стана благосъстоятелност на Русия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР