Служебното правителство прие доклад за изпълнението на Плана за действие

...
Служебното правителство прие доклад за изпълнението на Плана за действие
Коментари Харесай

74 от мерките за 2022 г. заради членството ни в ЕС са неизпълнени

Служебното държавно управление одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейския съюз.

Изпълнените ограничения са 139 от общо включените 213 в Плана за предходната година. Процентът неизпълнени в период ограничения е 34.7%, до момента в който за 2021 година той бе 36.3%. Неизпълнените ограничения се трансферират в Плана за 2023 година със период за осъществяване до 31 януари 2023 година

За предпочитано разглеждане Министерският съвет изпрати в 48-то Народно заседание 16 законопроекта, които са включени в Плана, само че не са изпълнени в заложените периоди.
 15 закона по ПВУ чакат депутатите да се сетят за тях, подсеща Пеканов
15 закона по ПВУ чакат депутатите да се сетят за тях, подсеща Пеканов

Първият транш от 1,37 милиарда евро по ПВУ е преведен

41 от неизпълнените ограничения са свързани със стартирали процедури за нарушаване по Договора за действието на Европейския съюз. С осъществяването им България ще в профил позволените нарушавания на правото на Европейски Съюз, установени от Европейската комисия в границите на 36 процедури.

В отчета са посочени 15 невъведени наставления на Европейски Съюз в региона на вътрешния пазар със период за въвеждане до края на месец ноември 2022 година, които ще бъдат включени в идното така наречен Табло на вътрешния пазар (Single Market Scoreboard). Националният недостиг в Таблото ще бъде 1,8 % (18 наставления от 2018), защото три наставления бяха нотифицирани след крайната дата, до която службите на Европейска комисия взимаха поради направени известия (11 декември 2022 г.).

За да се преодолее недостига следва да се подхващат незабавни дейности за завършването на процеса на създаването на нужните планове на нормативни актове, както и за решаването на координационните проблеми сред способените ведомства, в това число и на политическо равнище, показват от Министерски съвет.

През 2023 година ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейски Съюз в Плана за деяние за 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР