Служебно ще се извиняват отсъствията на децата, приети в общински

...
Служебно ще се извиняват отсъствията на децата, приети в общински
Коментари Харесай

Служебно ще се извиняват отсъствия на децата в ясла и градина в София заради Covid

Служебно ще се извиняват отсъствията на децата, признати в общински ясли или в първа и втора група в детски градини, в случай че те не посещават тези заведения по време на пандемията. Отделно от това се залага отпадане на условието новоприетите малчугани наложително да започват визитите в тези заведения до 60 дни след 15 септември, когато действително са класирани. Това ще гледа през днешния ден Столичният общински съвет, като изключителна точка, която ще бъде прегледана по-късно денем. Решението обаче бе към този момент подкрепено единомислещо на просветителна комисия.

Реално, до предлагането се стигна след редица сигнали от възмутени майки, които документално са изразили паника, че постъпващите им за първи път деца в ясла или градина ще изгубят това право, тъй като нормативно се изисква те да стартират да посещават заведенията до 60 дни след приема, т.е. до 14 ноември тази година. В изискванията на пандемията с хиляди новозаразени дневно, майките обаче отсрочват изпращането на децата в заведенията.

" Постъпването може да бъде отсрочено за интервала, в който Столична община попада в алена или оранжева зона, съгласно критериите на Министерство на здравеопазването за усложнена епидемиологична конюнктура ", написа в предлагането. Облекчението ще важи и за децата, които имат една бонус точка за постъпване в първа група, тъй като преди този момент са ходили в ясла в същата детска градина.

От недоволствата излиза наяве, че, в случай че смяната не бе призната от 14 ноември, когато бе крайният период за започване на ясла, те трябваше преди този момент да изискат и преустановяване на майчинския им.

Другата значима смяна е, че до момента в който София е в алената и оранжева зона, отсъствието на децата ще се извинява, в случай че има кой да ги гледа у дома. “След постъпването им, децата за които има опция да се грижи възрастен, могат да останат у дома, като отсъствията ще бъдат извинени служебно за интервала, в който Столична община попада в алена или оранжева зона”, написа още в предлагането.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР