Служебният министър-председател Гълъб Донев събира извънредно в понеделник ресорни министри

...
Служебният министър-председател Гълъб Донев събира извънредно в понеделник ресорни министри
Коментари Харесай

Премиерът събира извънредно министри за офанзива преди окончателното решение за Шенген

Служебният министър-председател Гълъб Донев събира изключително в понеделник отраслови министри с отношение по тематиката Шенген. Срещата ще организира среща на " Дондуков " 1, а на нея ще участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, външният министър Николай Милков и министърът на правораздаването Крум Зарков, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

В рамките на срещата ще бъде изработен обзор на дейностите на служебното държавно управление за отстояване на готовността на България за присъединение към Шенгенското пространство, се споделя в известието.

Инициативата за изключителното заседание идва на фона на остри реакции от българските управляващи и политическите сили във връзка позицията на Нидерландия по отношение на приемането на страната ни в Шенгенското пространство. Лично министър председателят на страната на лалетата Марк Рюте разгласи, че имаме знак " стоп ", до момента в който Румъния и Хърватия ще бъдат утвърдени. Така за първи път България беше отделена от Румъния.

Окончателното решение следва единствено след четири дни. На 8 декември Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи ще гласоподава с две обособени решения за разширението на Шенген. Предвижда се министрите да гласоподават за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобрение на решението се изисква цялостно единогласие, каквото към нашата страна все още няма.

Изявлението на Рюте предизвика и разнообразни тълкувания у нас, като политическите сили потърсиха вътрешнополитически аргументи за прекъсването ни от участие в Шенген във връщането на хартиената бюлетина, в корупцията и даже в Бойко Борисов, за който от Политическа партия настояват, че европейските водачи не му вярвали. Според Цветан Цветанов пък повода е, че сме последната страна в Европа с пропутинско държание.

Всички партии обаче са безапелационни, че страната ни от дълго време е изпълнила техническите критерии за Шенген. Стигна се и до проекторешение за протест на всяка нидерландска самодейност, което внася в понеделник партията на Стефан Янев " Български напредък ".

Само седмица по-рано едрият бизнес, в лицето на КРИБ, написа намерено писмо до парламент, министър председател и президент с зов страната и дипломатите ни да си свършат работата, с цел да не бъдем повече отлагани от участието, което пречи и на икономическото ни развиване.

Самият президент пък реагира с гневни думи на изявлението на Рюте, като установи, че вместо европейска взаимност сме получили цинизъм. И Радев, и вътрешният министър Иван Демерджиев показаха възмущението си, че страната ни е унижавана, когато в това време граничните ни служители на реда бранят с телата и живота си външната граница на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР