Служебният министър на външните работи Николай Милков участва във виртуална

...
Служебният министър на външните работи Николай Милков участва във виртуална
Коментари Харесай

Николай Милков участва във виртуална среща на министрите на външните работи от Г-7+

Служебният министър на външните работи Николай Милков взе участие във виртуална среща на министрите на външните работи от координационния формат Г-7+, отдадена на поддръжката за енергийния бранш в Украйна. Това оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Срещата бе по покана от Държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Съпредседателстващ събитието бе Йошимаса Хаяши, министър на външните работи на Япония, която сега е страна-председател на Г-7.

В срещата на Г-7+, с изключение на страните от Г-7, присъединяване взеха партньорски страни от Европа и интернационалните организации.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също взе участие в полемиката, осведоми присъстващите за настоящото положение на енергийния бранш на Украйна след офанзивите на Русия и проектите за възобновяване му.

Министрите дискутираха опциите за ускорение на доставките на високоволтови трансформатори за идващия зимен сезон, както и методите за подкрепяне на средносрочното и дълготрайно възобновяване на енергийния бранш, в това число ангажиране и на частния бранш.

Николай Милков в своето изявление поздрави украинския си сътрудник и Украйна „ за смелата и храбра опозиция " и дефинира срещата на Г-7+ във формат външни министри като навременна и настояща.

„ Към момента България е предоставила помощ на Украйна в размер на над 240 милиона евро. В допълнение сме отпуснали незабавна финансова помощ като целеви вноски към Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси и Службата на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, с цел да помогнем за справяне с най-неотложните потребности на украинското население, облекчавайки обстановката в енергийната сфера ", съобщи българският външен министър.

Той уточни, че България е осигурила стотици генератори през зимните месеци, в това число от частни дарения и вследствие на начинания, и че Министерство на външните работи е осигурило 200 000 евро, предопределени за закупуване на LED осветителни тела, с цел да се облекчи натоварването на украинската електрическа мрежа и да се понижат разноските за електрическа енергия. Също по този начин, като член на Управителния съвет на Агенцията за атомна сила, България ще способства за напъните за основаване на зона за сигурност към Запорожката АЕЦ.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 9 март Запорожката АЕЦ, окупирана от съветската войска, беше отрязана от украинската електрическа мрежа след съветски удар. Съобщението пристигна след поредност от съветски въздушни удари против няколко града и инфраструктурни обекти в Украйна в нощта на 9 март. Часове по-късно компанията оператор на украинската национална електроразпределителна мрежа заяви, че връзката с националната мрежа на АЕЦ „ Запорожие " е била възобновена.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР