Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков говори

...
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков говори
Коментари Харесай

Министър Шишков: За да има вода за Омуртаг, трябва въвеждането в експлоатация на водопровод от язовир Ястребино

Служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков приказва преди срещата за търсене на решение за водния проблем на Омуртаг.

" За да има вода за Омуртаг, най-важното е да осигурим въвеждането в употреба на довеждащия тръбопровод от язовир " Ястребино ". Специалисти от ВиК Холдинга и специалисти от Министерството на районното развиване и благоустройството в четвъртък ще бъдат в Община Омуртаг, с цел да изследват всички проблеми, свързани с този тръбопровод ", сподели той пред медиите.

На срещата вземат участие регионалният шеф на Търговище Станимир Парашкевов, кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, изпълнителният шеф на ВиК Холдинга Ирена Георгиева, шефът на ВиК-Търговище Явор Миланов, както и представители на инициативния комитет " Вода за Омуртаг ".

Шишков посочи, че става дума за построен довеждащ тръбопровод, който не може да бъде пуснат в употреба поради проблеми, които съгласно министъра евентуално произтичат още от заданието, плана и осъществяването му. Той добави, че се чака анализът по тематиката да бъде подготвен до една седмица. След това ще се подхващат дейности за възможни корекции, като министърът изрази вяра за задачата да е нужно " малко строителство ", " дотъкмяване и събиране на документи като процедура " и стартирането на обекта в употреба. Министърът подсети, че проблемите към язовира са от 2004 година Той посочи, че положението на ВиК мрежата в града не е положително, като добави, че това ще се проучва на идващ стадий, съобщи Българска телеграфна агенция. 

През почивните дни жителите на Омуртаг стачкуваха поради продължаващия от години режим на водата в града. Последното дълготрайно засушаване докара до мощно понижаване на дебита на карстовия извор при село Кипилово, от който се водоснабдява Омуртаг, което стана причина на 24 октомври в града да бъде оповестено отчасти бедствено състояние, което продължи до тази неделя, а жителите му получиха безплатно от страната 199 188 литра бутилирана вода и подаяние на 26 880 бутилки вода от " Девин ". Друг проблем поражда мощно амортизираната вътрешна водопроводна мрежа, което е и причина загубите на вода да доближават 80 %. В последното издание на предаването " Неделя 150 " на БНР министър Шишков уточни, че главните проблеми в Омуртаг са свързани с остарялата ВиК мрежа и дефицита на водоизчточници. Той уточни още, че от " ВиК – Търговище " не са кандидатствали за финансиране от ВиК Холдинга.

От инициативния комитет " Вода за Омуртаг " тези дни оповестиха съответните упования към Министерството - да заяви решение за скорошно и цялостно финансиране на реставрация на цялата вътрешна водопроводна мрежа на града, като представителите на инициативния комитет упорстват това да се случи под директния контролен надзор на Министерство на регионалното развитие и страната да афишира състезанията за публични поръчки. От " Вода за Омуртаг " желаят и цялостен широкоспектърен разбор (включително най-малко 30 години назад) от страната, на водоснабдяването на общината - правене на тактика на държавно равнище, за обезпечаване на функционален, дълготраен и резистентен спомагателен водоизточник за Омуртаг и осъвременен, приспособен и функционален, с съответни периоди на осъществяване проект за избор и привеждане на спомагателния водоизточник. Като вид за различно водоподаване за града е доремонтирането на водопровода от село Ястребино. Пред БНР от инициативния комитет подсетиха, че става дума за 20-годишния зарязан план за водоснабдяване от бент. " Ястребино ", по който преди години е бил усвоен план за 20 милиона лв.. При осъществяването му обаче са били сложени неправилните тръби и те не могат да бъдат употребявани за задачата на плана. Водопроводът и допълненията към него не са приключени, обрани са ел. кабелите на помпената станция, разясниха още от Инициативния комитет.

В началото на ноември от Министерството оповестиха, че ще бъдат предоставени на Община Омуртаг 1 325 150 лева за реорганизация на вътрешна водопроводна мрежа, за което бе подписано съглашение сред ведомството и общината. Обектът е част от листата с капиталови планове на общините по цели и направления/обекти за целево финансиране, утвърден с Решение  на Министерския съвет от тази година. Възложител на реконструкцията на водопроводната мрежа ще е общината. Съгласно решението и подписаното съглашение Община Омуртаг ще получи сумата на две равни елементи. Първото заплащане следва да бъде осъществено през идващите дни, а второто – през декември тази година, оповестиха от Министерство на регионалното развитие при започване на този месец. Реконструкцията на водопроводна мрежа, която ще бъде изпълнена по възлагане от Община Омуртаг с финансиране от Министерство на регионалното развитие, ще способства за възстановяване на водоснабдяването в град Омуртаг, показаха още от ведомството.

Според Инициативния комитет парите ще стигнат за подмянаедва на 25 % от водопроводната мрежа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР