Служебният министър на икономиката е сезирал прокуратурата срещу Николай Маринов

...
Служебният министър на икономиката е сезирал прокуратурата срещу Николай Маринов
Коментари Харесай

Скандалът Ел Би Булгарикум стигна до прокуратурата

Служебният министър на стопанската система е сезирал прокуратурата против Николай Маринов - досегашния шеф на " Ел Би Булгарикум ", който беше уволнен с изказвания за корист със средства на компанията.

Маринов, на собствен ред, разкри смущаващи данни за директна и косвена интервенция на министъра Никола Стоянов и на шефа на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров в оперативни решения - от противоречиви назначения до събиране на предложения от снабдители на сурово мляко.

Според министерството - одитът на активността на Маринов е посочил " голям брой нарушавания ", които са изпратени на прокуратурата. В " Ел Би " са влезнали и проверяващи от ДАНС, се оказва от информацията.

Основното обвиняване против него е хипотетична вреда от сключването на два контракта с снабдители на мляко - " И.С.А.К - БГ " и " Уайт голд трейд ". От МИИ настояват, че заложените по контракт изкупни цени са били на стойности не по-ниски от 1,50 и 1,53 лева без Данък добавена стойност на литър, а данните за междинната изкупна цена на млякото в района на Враца и Монтана в края на 2022 и началото на 2023 година била 1,02 - 1,10 лева без Данък добавена стойност на литър.

Николай Маринов удостовери за договорите, само че твърдеше в медийните си изяви, че млякото е доставяно на други цени от фирмите-посредници. Отношенията с една от тях въпреки всичко са били прекъснати поради некачествена суровина.

Според служебното министерство, в договорите с двете компании има клаузи, които не пазят интереса на държавното дружество и ги облагодетелстват финансово. Открити са и документи за заплащания, за които няма съответстващи бумаги за доставка - в това число за артикули като овче мляко, което не е било планувано за покупка от медиатора съгласно контракта му с " Ел Би Булгарикум ".

От министерството настояват още, че Маринов е направил поръчка - платена предплатено - за 132 000 лева в размер 75 тона мляко от " И.С.А.К. " на 17 февруари (в последния работен ден преди да бъде уволнен), и " все още нито един литър от поръчаните не е доставен в сдружението ".

Обвинения против него са отправени и по отношение на поръчката за коли в неговия мандат, както и за това, че е съумял да промени контракта си, тъй че да получава " три пъти по-голямо обезщетение спрямо договорите на предишни изпълнителни шефове - или над 70 000 лева ".

От информацията излиза наяве, че смяната е написана " еднолично от ръководителя на съвета на шефовете Невена Петрова ", без да бъдат известени останалите членове на борда или управлението на ДКК. В сигнала до прокуратурата има и още изказвания за хипотетични финансови " разхищения ", за които " шапката " на " Ел Би Булгарикум " схванала постфактум.

Уволнените мениджъри от компанията твърдяха, че са отстранени, откакто са отказвали да извършват " директни разпоредби " от страна на Венцислав Димитров.

Взаимните обвинявания са странни предвид на обстоятелството, че управлението на " Ел Би Булгарикум " беше определено с конкурс единствено 3 месеца преди да се стигне до вътрешния спор.

Николай Маринов твърдеше, че е уведомил неколкократно министъра на стопанската система Никола Стоянов за терзанията си, само че не е последвала реакция. Вместо това екипът му е бил подложен в обстановка да написа информации и да събира документи по непрекъснати претенции от страна на шефа на ДКК.

Още по-озадачаващо е, че на мястото на Маринов беше назначен някогашен народен представител от Има Такъв Народ, който е членувал в същия съвет на шефовете, махленски в съучастничество за някои от най-спорните решения в последните месеци.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР