Служебният министър на енергетиката Росен Христов отхвърли обвиненията, че свидетелските

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов отхвърли обвиненията, че свидетелските
Коментари Харесай

Росен Христов за наследството от кабинета „Петков“: Заварихме тотален хаос, нямаше договори за газ, интерконекторът беше изоставен

Служебният министър на енергетиката Росен Христов отхвърли обвиняванията, че свидетелските му показания за покупката на безценен съветски газ са политическа акция и офанзива срещи „ Продължаваме промяната “. В ефира на бТВ той разяснява, че оставката, поискана му от водача на ГЕРБ Бойко Борисов през вчерашния ден, била подигравка. В четвъртък още веднъж по бТВ експремиерът се възмути, че служебни министри вършат оценки и атакуват възможните му сътрудници.

Христов бе разпитван в Националната следствена работа по произвеждане, почнало след сигнал на ГЕРБ за покупката на по-скъп съветски газ през медиатори. Настоящият министър твърди, че има документи, които потвърждават, че България е купувала 30% по-скъп газ по отношение на цената на „ Газпром Експорт “. Сметката е закръглена, защото поради конфиденциалност на договорите той не може да назове цифри. „ Говорих за дейностите на “Булгаргаз ” и не съм цитирал имена. Това, че Борисов вижда това като офанзива по отношение на партия, е негово виждане “, настоя той.

„ Тогава газът е купуван на борсова цена. Сега купуваме с до 50% отстъпка от борсата. Сметките на Политическа партия докараха България до този резултат. Това са хора, които не схващат по какъв начин работи борсата “, настоя Христов. „ Документите са подписвани от “Булгаргаз ”, само че има указания от министерството за това по какъв начин да бъде спрян договорът с “Газпром ” “, описа Христов. Според него отговорността евентуално е смесена, а измежду виновниците е и тогавашният министър Александър Николов. „ Има указания от “Булгаргаз ” да не подхващат ограничения, което де факто провокира прекъсването на доставките. Всички европейски страни са траяли да заплащат по новата скица и сега го вършат. България е единствената, която не го направи “, уточни Христов. Той още веднъж настоя, че това е довело до разтягане на връзките с Русия.

Христов обаче не счита да сяда и да си приказва с предшественика си Александър Николов, тъй като той за него е „ какъв да е “, защото не е човек от енергетиката и е попаднал инцидентно в министерството.

„ Действията на кабинета “Петков ” доведоха до тотална рецесия. През август заварихме цялостен безпорядък. Нямаше контракти за доставка на газ, интерконекторът с Гърция беше тотално зарязан – нямаше нито концепция, нито проект по какъв начин да се приключи. Как можах аз за 2 седмици да направя това, което те не са създали за 5 месеца. Къде им е договорът за слотове “, попита той.

Христов счита, че всяка опция да получим на ниска цена газ е добра, само че Русия не е сътрудник, на който можем да разчитаме. „ Идеята бе да си вземем контрактуваните количества. Отворихме всички варианти – някои се случиха, някои не. Благодарение на това обаче постигнахме тази доста по-ниска цена спрямо това, което беше “, похвали той дейностите на служебния кабинет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР