Служебният кабинет проведе редовното си заседание днес. Ето какви решения взе

...
Служебният кабинет проведе редовното си заседание днес.
Ето какви решения взе
Коментари Харесай

Ето какви решения взе служебното правителство днес

Служебният кабинет организира постоянното си съвещание през днешния ден.

Ето какви решения взе Министерският съвет:

Институтът по интелектуална благосъстоятелност към УНСС ще носи името на проф. Борислав Борисов

Институтът по интелектуална благосъстоятелност и софтуерен трансфер към Университета за национално и международно стопанство (УНСС) ще носи името на проф. доктор Борислав Борисов, реши Министерският съвет. Неговото име се прибавя по предложение на Академичния съвет и стимулирано искане на ректора на висшето учебно заведение.

Мотивите за предлагането на Академичния съвет са свързани с големия научен и публичен принос на проф. доктор Борислав Борисов, някогашен ректор на университета. Изтъкнати са заслугите му за развиване и одобряване на позициите на висшето учебно заведение, напъните му за основаване на катедра „ Интелектуална благосъстоятелност “, на Центъра за интелектуална благосъстоятелност и Института по креативен промишлености и бизнес, в този момент Институт по интелектуална благосъстоятелност и софтуерен трансфер.

Работата на проф. Борисов, както и безспорният му престиж измежду университетските среди са съображение институтът да носи неговото име, с което ще бъде отдадена заслужена респект към професионалната и научната му активност.

Нови 10 специалности предпазени от страната

Нови 10 специалности влизат в Списъка на предпазените от страната специалности от специалности за 2023/2024 образователна година. Седем от тях са от професионално направление „ Строителство “ - „ Строително дърводелство “, „ Строително тенекеджийство “, „ Вътрешни облицовки “, „ Покриви “, „ Метални структури “, „ Сухо строителство “ и „ Строител на релсови пътища и уреди към тях “. Останалите три нови предпазени специалности са „ Класически принадлежности “ за специалност „ Лютиер “ от професионално направление „ Приложни изкуства и занаяти “, „ Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни произведения “ от професионално направление „ Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи “ и „ Управление на радиоактивни боклуци “ от професионално направление „ Електротехника и енергетика “.

С тях за предпазените от страната специалности от специалности стават общо 60. Това са специалности, които са неповторими като наличие и всяка от тях се преподава в не повече от четири учебни заведения в страната. Обучението по тях се прави по сбъднат държавен банкет в паралелка с минимум 9 възпитаници. От листата се изважда една компетентност - „ Дограма и стъклопоставяне “, защото към този момент не дава отговор на критерия за уникалност по териториален симптом.

С шест нови специалности се актуализира и Списъка със специалности с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2023/2024 година. Две специалности са от професионално направление „ Горско стопанство “ - „ Дърводобив “ и „ Механизация на горското стопанство “. Други две са от професионално направление „ Строителство “ - „ Основни и довършителни работи “ и „ Строителство и архитектура “, а останалите са „ Програмно обезпечаване “ от професионално направление „ Компютърни науки “ и „ Логистика на товари и услуги “ от професионално направление „ Транспортни услуги “.

Така специалностите с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда стават общо 84. Обучението по тях се прави по сбъднат държавен банкет в паралелка с най- малко 12 възпитаници.

Списъците са обновени с оферти от национално представителните работодателски организации и министерствата. Ще се ползват от образователната 2023/2024 година за учениците, признати в VIII клас по държавния банкет.

Отпускат се 213 млн. лв. на Държавен фонд „ Земеделие ” за финансиране на аграрни стопани

Правителството утвърди финансиране в размер на 213 млн. лева за осъществяване на политика в региона на земеделието за обезпечаване на поддръжка на земеделските стопани по национални ограничения за обезщетения на нарасналите цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна отбрана, горива и торове.

„ Национална Електрическа Компания ” ЕАД ще продаде техническо съоръжение на „ Мини Марица-изток ” ЕАД

От „ Мини Марица-изток ” ЕАД е декларирано желание за придобиване собствеността върху техническо съоръжение за железопътен превоз, благосъстоятелност на „ Национална Електрическа Компания ” ЕАД, чиято пазарна стойност към 10.11.2022 година е 1 253 928 лева (един милион двеста петдесет и три хиляди деветстотин двадесет и осем лева).

Чрез закупуването на железопътното съоръжение, сдружението желае да обезпечи индустриалния развой, обвързван с доставката на енергийно гориво за топлоцентралите с железопътен превоз, за гарантиране на качествено и навременно осъществяване на договорите им за доставка. Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне.

Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител, след решение на Министерския съвет.

Учредява се сервитут в интерес на Областна администрация Варна

Правителството учреди възмездно неопределен сервитут върху аграрен парцел в горска територия - обществена държавна благосъстоятелност. Той е ситуиран в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Варна ” към Държавно дружество „ Североизточно държавно дружество ” - Шумен.

Площта на сервитутната зона е 1,505 дка в землището на с. Страшимирово и се учредява в интерес на Областна администрация Варна. По този метод се обезпечава построяването и обслужването на тръбопровод за обект: „ Участък от магистрален тръбопровод „ Девня - Варна “ II-ри стадий, помпена станция Чуката - с. Припек “.

Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява строителство в горски територии - държавна благосъстоятелност.

Община Сливница получава държавен парцел в гр. Сливница

С решение на Министерския съвет парцел - обществена държавна благосъстоятелност става парцел - частна държавна благосъстоятелност и се трансферира в благосъстоятелност на община Сливница. Той съставлява независим обект на четвъртия етаж в постройка, намираща се на пл. „ Съединение “ № 1 в гр. Сливница, и ще бъде употребен за работни пространства на чиновници на администрацията. До момента парцелът е бил в ръководство на Висшия правосъден съвет, само че е с отпаднала нужда за него.

Правителството предлага за одобрение Протокол за изменение на Споразумението за основаване на Международната организация по лозата и виното

Правителството одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Протокола за изменение на Споразумението за основаване на Международната организация по лозата и виното (МОЛВ), заради смяна на седалището на организацията.

През 2022 година по самодейност на Франция, поради дългогодишните обичаи на района в лозаро-винарския бранш, бяха подхванати стъпки по пренасяне на седалището на МОЛВ от Париж в Дижон.

Промяната подхожда на позицията на Франция в подтекста на мултилатерализма, като главната цел е реализиране на децентрализация на институциите. В Дижон Организацията ще се възползва от удобна научна екосистема, с цел да извършва своите задачи, по-специално с помощта на Института по лозата и виното и единствената интернационална катедра на ЮНЕСКО „ Култура и традиция на виното “. В Дижон е издигнат и Международен град на гастрономията и виното, с който МОЛВ ще взаимодейства директно.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по „ Външни работи/Търговия ”

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициално съвещание на Съвет „ Външни работи/Търговия ” на Европейския съюз, което ще се организира в интервала 9-10 март 2023 година в Стокхолм, Швеция.

Министрите ще обсъдят приноса на комерсиалните връзки на Европейски Съюз за конкурентоспособността на Съюза. Българската страна поддържа разширение на мрежата от съглашения за свободна търговия и за отбрана на вложенията на Европейски Съюз с съществени сътрудници. От основно значение е да бъдат насърчавани партньорствата с страните, имащи отношение към веригите на доставки за сериозни материали и първични материали.

Втората работна сесия ще бъде отдадена на комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Ще бъдат разисквани стъпките за обезпечаване на равни и обективни условия за европейските компании при използването на Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати, съдействието в границите на Съвета по търговия и технологии, Глобалното съглашение за стомана и алуминий, както и промяната на Световната комерсиална организация.

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство

Министерският съвет се срещна с резултатите от съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство. То се организира на 30 януари 2023 година в Брюксел, Кралство Белгия.

По време на съвещанието министрите разискаха положението на селскостопанските пазари вследствие на усложнената външнополитическа конюнктура в Черноморския район. В България тези разстройства се следят при пазара на маслодаен слънчоглед. Обемите, импортирани от Украйна, изправят българските аграрни стопани пред съществени провокации като затруднена реализация на творби в страната маслодаен слънчоглед, лимитирани складови наличия и съответните разноски, ценови напън и други

В позицията си страната ни уточни, че следва да се употребяват всички налични благоприятни условия и принадлежности за поддръжка на бранша. При активирането на изключителна мярка следва да бъде предоставена опция на страните членки да дефинират методиката и критериите за даване на финансова помощ, също по този начин да се обезпечат оптимално опростени процедури и бърз механизъм за приемане на помощта.

Представителите на страните членки разискаха и информация от Европейската комисия по отношение на опциите на биоикономиката в светлината на актуалните провокации със специфичен акцент върху селските региони. България уточни, че източноевропейските страни имат забележителен капацитет за повишаване на устойчивото произвеждане на биомаса, посредством увеличение на продуктивността. Същевременно са нужни политики, насърчаващи уравновесено развиване на първичния поземлен бранш и преработвателната биобазирана промишленост, се споделя още в българската позиция.

Аграрните министри на страните членки дискутираха и други значими тематики, които засягат преразглеждане на законодателството в региона на превозването на животни - основна част от производството на храни, както и краткотрайна дерогация от оптималния предел, избран за обвързана поддръжка за подкрепяне на приходите за референтната 2023 година.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ”, което се организира на 6 февруари 2023 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ”, което се организира на 6 февруари 2023 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Шведското председателство показа четирите съществени целта, включени в шестмесечната му стратегия: Сигурност, Конкурентоспособност; Зелен и енергиен преход; Демократични полезности и господство на правото.

Съвет „ Общи въпроси ” приготви съвещанието на изключителния Европейски съвет на 9-10 февруари 2023 година в Брюксел, като министрите обмениха отзиви по плана на изводи, включващ тематиките Украйна, Икономика и Миграция.

Европейската комисия осведоми Съвета за настоящото развиване на връзките Европейски Съюз - Обединеното кралство (ОК) по отношение на използването на Споразумението за отдръпване на ОК от Европейски Съюз.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската страна в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност, което се организира от 6 до 8 февруари 2023 година в Стокхолм, Швеция. Българската делегация беше ръководена от изключителния и пълномощен дипломат на България в Кралство Швеция Иван Павлов в частта „ Вътрешен пазар и промишленост ” и от Юмер Коджаюмер - секретар в Постоянното посланичество на Република България към Европейския съюз, в частта „ Научни проучвания ”.

Основна тематика на съвещанието по „ Вътрешен пазар и промишленост ” беше зеленият преход. Министрите подчертаха безспорната роля на единния пазар за повишение на конкурентоспособността на Европейски Съюз и нуждата от обща визия за превъзмогване на провокациите. Изразена бе позиция, че законодателната рамка следва да обезпечава правна сигурност, изясненост и предвидимост за бизнеса без да се позволява свръхрегулиране.

По време на съвещанието в част „ Научни проучвания ” бяха извършени диспути по отношение на научноизследователските инфраструктури по време на дигитален преход. Страните сложиха акцент върху нуждата от вложения в инфраструктури за данни на национално равнище и тяхното съгласуване в границите на Европейския съюз. Подчертана беше нуждата от общ европейски метод при прехода към отворен достъп до научни изявления.

„ Трейс БГ “ ЕООД ще е новият концесионер на находище „ Винарово “

Софийското сдружение „ Трейс БГ “ ЕООД ще бъде новият концесионер на находище „ Винарово “ в област Стара Загора. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Договорът за рандеман на строителни материали - варовици, от находище „ Винарово “ е подписан на 16 септември 2005 година с „ ПИ Европейски Съюз АЙ “ АД. „ Трейс БГ “ ЕООД е приемник на този концесионер.

Разпоредбата на член 67, алинея 4 от Закона за подземните благосъстояния разрешава договорът да бъде удължен с приемник на концесионера, когато последният е прекратил активността си. Това става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при положение, че правоприемникът е подал заявление за продължение на контракта. Той би трябвало да поеме всички отговорности по него и да дава отговор на условията на член 23 и член 23 а от закона.

С днешното решение на Министерски съвет се планува също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията. До момента желаната банкова гаранция покриваше 10% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа с правоприемника в допълнение съглашение за продължение и за изменение и допълнение на концесионния контракт.

„ Трент ” ЕООД ще бъде новият концесионер на находище „ Исенов връх ”

Правата и отговорностите по предоставената концесия за рандеман на подземни благосъстояния от находище „ Исенов връх “, област Стара Загора, ще бъдат трансферирани от „ Трейс БГ “ ЕООД на „ Трент “ ЕООД. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание. Дружеството „ Трент “ ЕООД е приемник на досегашния концесионер. Законът за подземните благосъстояния дава право договорът да бъде удължен с нов концесионер - приемник на досегашния, при положение, че последният дава отговор на законовите условия и поема всички отговорности по контракта.

С признатото решение Министерският съвет даде единодушие срокът на концесията да бъде продължен с 15 години, като концесионерът стимулира настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

Министерският съвет промени и обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която към този момент ще обезпечава осъществяването на всички договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта.

Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.

Концесионният контракт за находище „ Исенов връх “ е подписан през 2010 година От него се добиват строителни материали - варовици.

Одобрена е българската позиция за съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на позицията на Република България и мандата за нейното показване по време на постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, което ще се организира на 14 март 2023 година в гр. Брюксел.

В рамките на съвещанието министрите ще проведат политически спор по две съществени тематики: предлагането за Регламент за такси на Европейската организация по медикаментите (ЕМА) и Глобалната здравна тактика на Европейски Съюз.

В рамките на Съвета е очакван работен обяд, тематика на който са споразуменията за закупуване на ваксини против COVID-19. Последователно изразяваната от България позиция, която ще бъде изложена още веднъж и по време на работния обяд, е, че потребностите на страната от ваксини са изцяло задоволени, складовите благоприятни условия са изчерпани и не е налице нужда от нови доставки. В актуалната сериозна обстановка за България има единствено две рационални решения: преустановяване на контракта с Pfizer или фрапантно понижаване на количествата на база действителни потребности. Правителствата на страните членки следва отсега нататък да поръчват единствено действително нужни количества ваксини с ясно посочен период на валидност, при възнаграждение след осъществени доставки и без обмисляне на ваксини за последващи години.

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “, което ще се организира на 10 март в Брюксел.

Председателството и Комисията ще показват настояща информация по отношение на правосъдните дейности и битката против безнаказаността във връзка с закононарушенията, осъществени по отношение на съветската експанзия против Украйна.

По време на съвещанието ще бъде извършен продан на отзиви по отношение на пречките пред достъпа до правораздаване и тяхното превъзмогване. Този въпрос следва да се преглежда в подтекста на по-голямата тематика за върховенството на правото - достъпът до правораздаване разрешава на лицата да се защитят против нарушаването на техните права, да получат обезщетение при нанесени вреди, да търсят отговорност от изпълнителната власт и други

В рамките на съвещанието министрите ще прегледат и приемането на плана на Заключения на Съвета по използването на Хартата на главните права на Европейски Съюз за ролята на гражданското общество в отбраната и насърчаването на главните права.

Дискусия ще се организира и по тематиката по отношение на битката против расизма и антисемитизма, а по време на работния обяд министрите ще обсъдят заканите от свързаната с разпространяването на опиати проведена престъпност.

Одобрена е позицията на България за Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което ще се организира на 13 март 2023 година в гр. Брюксел, Белгия.

В рамките на съвещанието е планувано провеждането на два ориентационни дебата, първият от които ще бъде отдаден на Европейския учебен срок през 2023 година В допълнение към полемиката се предлага да бъде признат Съвместен отчет за заетостта и да бъдат утвърдени Заключенията по Годишния обзор за резистентен напредък и Съвместния отчет за заетостта. Темата на втория спор ще бъде Една година от съветската експанзия против Украйна: заетостта и обществената обстановка в Европейски Съюз, с акцент върху ситуацията на пазара на труда на бежанците от Украйна.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 14 март 2023 година в Брюксел.

По време на съвещанието ще бъдат разисквани приносът на Механизма за възобновяване и резистентност и REPowerEU към зеления преход и независимостта от съветски изкопаеми горива, както и икономическите и финансови последствия от експанзията на Русия против Украйна.

В рамките на дневния ред се чака министрите да одобрят решение за осъществяване на Съвета за изменение на проекта за възобновяване и резистентност на Финландия, изводи на Съвета по отношение на прегледа на икономическото ръководство в Европейски Съюз, рекомендация за освобождение от отговорност на Европейската комисия по осъществяването на бюджета на Европейски Съюз за 2021 година, както и изводи на Съвета по отношение на насоките за бюджета на Европейски Съюз за 2024 година

Одобрено е гаранционно съглашение сред Европейска комисия и Република България, обвързвано с даване на изключителна макрофинансова помощ за Украйна

Със свое решение държавното управление утвърди плана на гаранционно съглашение сред Европейската комисия и Република България според член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета за даване на изключителна макрофинансова помощ за Украйна. Министърът на финансите беше акредитиран да организира договарянията по съглашението и да го подпише от името на Република България, при изискване за следваща ратификация.

Общият размер на заемите по тази изключителна макрофинансова помощ за Украйна е на стойност до 6 милиарда евро. Заемът се подсигурява с хранителни запаси в границите на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, както и от гаранции, предоставени от страните членки. Размерът на гаранции, които Република България би трябвало да обезпечи, е 16 654 646 евро, планувани в лимита за държавни гаранции в Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година

Правителството утвърди декларация по отношение на нуждата от равнене равнищата на директните заплащания в Европейския съюз

Със свое протоколно решение Министерският съвет утвърди декларация по отношение на нуждата от равнене равнищата на директните заплащания в Европейския съюз (ЕС), като по този метод да бъде основана равнопоставеност на земеделските производители. Документът ще бъде показан на европейските институции.

С декларацията България приканва в упования обзор и проверка на Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година да бъде отразено въздействието на рецесията в резултат на съветската експанзия в Украйна върху страните от Европейски Съюз, които са по-близо до границата с Украйна. С документа страната ни упорства да бъдат изравнени равнищата на директните заплащания в Европейския съюз до 31 декември 2023 година за основаване на равнопоставеност на земеделските производители в изискванията на голям брой невиждани рецесии.

В текста на декларация са изложени няколко претекста като през последните години секторът на селското стопанство в Европейски Съюз е изправен пред голям брой провокации в резултат на редица рецесии, измежду които изключително въздействие оказват пандемията от COVID-19 и продължаващият повече от една година боен спор в Украйна. Посочва се още, че рецесията с COVID-19 докара до нарушавания във веригите на доставка както във връзка с суровинна обезпеченост, по този начин и във връзка с реализацията на крайните артикули, сложен достъп до работна ръка, смяна в потребителските настройки и други. В допълнение се отбелязва, че съветската експанзия в Украйна сложи селското стопанство пред съществени тествания, свързани с невиждано повишаване на цените на съществени индустриални запаси и неустановеност на земеделските пазари. Пред още по-големи усложнения са сложени европейските производители от страните наоколо до границата с Украйна заради забележителното нарастване на доставките на украински артикули към пазарите в Европейски Съюз.

В декларацията се показва, че на този декор, съществуващите разлики в равнищата на директни заплащания сред страните членки способстват за задълбочаване на разликите и са спънка в основаването на равни благоприятни условия за развиване за всички аграрни производители в Съюза. Фермерите в страните членки от източната граница на Европейски Съюз получават по-ниски дотации като в същото време понасят по-тежки загуби от войната в Украйна, което подкопава вътрешната взаимност както сред страните членки, по този начин и сред фермерите.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи ”, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди позицията на България, от подготвеност на Министерството на вътрешните работи, за присъединяване в съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи ”, формат „ Вътрешни работи “, което ще се организира на 9 март 2023 година в гр. Брюксел, Белгия.

Представените пред Министерски съвет за утвърждение позиции се отнасят до четири съществени тематики: изцяло положение на Шенгенското пространство; осъществяване на плана, за оперативна съвместимост; експанзията на Русия против Украйна; леговище и миграция.

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи

На свое съвещание Министерският съвет на одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи. Целта на въведените промени е облекчение на жителите при издаването на персоналните документи.

Едно от препоръчаните промени е отпадането на задължението за промяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство /СУМПС/ при смяна на непрекъснатия адрес на обитаемо място в рамките па една област.

Разширява се обсегът на въведената ускорена услуга за издаване на СУМПС /до 3 дни от приемането на заявлението/, като се прибавят и случаите на: в началото придобиване на дееспособност за ръководство на МПС от избрана категория; замяна на СУМПС заради придобиване на дееспособност за ръководство от нова категория; възобновяване на дееспособност заради лишаване на контролни точки; възобновяване на дееспособност заради отвод на категория.

Отпада условието за даване на копие от документ за приключено обучение в случаите на подавани от непознати жители заявки за замяна на задгранични СУМПС с български. Логиката е в събитието, че се касае за признание на към този момент добита дееспособност за ръководство на МПС, а условието за обучение е национално и е относимо към първичното издаване на този документ.

В ЗБЛД се основава правна опция персоналните карти на българските жители да съдържат удостоверения за електронна еднаквост. По този метод персоналните карти могат да бъдат употребявани като притежател на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация.

Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна еднаквост в документите вид „ паспорт ”, както и в разрешенията за престояване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци. Предвидена е и опцията при избрани условия да бъдат издавани паспорти със период на годност до 10 години, както и краткотрайна карта за идентичност на лица, на които е постановена присъда, която не с влезнала в действие.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за идентичност, когато заявителят не може да даде документ за идентичност или заместващ го подобен заради загубване, кражба или заличаване. В тези случаи се планува удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.

Укрепва се ролята на Инспектората към Висш съдебен съвет за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт. Целта е подсилване на ролята на ИВСС за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт, което е в осъществяване и на Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България (НПВУ).

Въвежда се пълномощие в едномесечен период от влизането в действие на закона двете колегии на Висшия правосъден съвет (ВСС) поотделно да одобряват Кодекс за етично държание на българските съдии и Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи. С оглед общите условия за интегритет, които ще попадат и в двата кодекса пленумът на Висш съдебен съвет ще ги утвърждава по предложение на съответната гилдия.

Предлагат се и допълнения по отношение на настоящи пълномощия на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС): годишно да обобщава положителните и неприятните практики по спазването на етичните правила, по отношение на пълномощието да прави инспекции за честност и спор на ползи на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им заявления, както и за определяне на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, и такива, свързани с нарушение на независимостта на магистратите. Инспекторатът ще дава систематизираната информация на колегиите на Висш съдебен съвет и въз основа и на този обзор ще може да прави оферти за изменение и допълнение на кодексите за етично държание.

Във връзка с пълномощието на ИВСС да проучва и обобщава делата, по които има влезнал в действие правосъден акт, както и завършилите преписки и каузи на прокурорите и следователите, се планува приемането на процедура за постоянно отчитане и издание на резултатите от разбора и обобщението на завършените каузи, както и приемане на пример за докладване на завършилите каузи в законоустановените периоди след координиране с Висш съдебен съвет.

Като настрана пълномощие на Инспектората е изведено организирането и провеждането на антикорупционни образования, образования за подсилване на честността и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и спор на ползи. Обучителната активност на ИВСС ще се организира без значение от образованията, реализирани от Националния институт на правораздаването.

Промени в Закона за фуражите плануват повишение на сигурността на хранителната верига

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите. С измененията се вкарват правила за производството, състава, стартирането на пазара и използването на медикаментозни фуражи. Също по този начин се основава ред за утвърждението и регистрацията на обектите, в които се създават и търгуват те. Въвеждат се условия за издаване на ветеринарна рецепта, издадена единствено от ветеринарен доктор след осъществен обзор на здравословното положение на животните. Измененията включват и възбрана за реклама на медикаментозни фуражи и за превантивна им приложимост.

Освен това се регламентира събирането и обезвреждането на медикаментозни фуражи и/или на междинни артикули за производството им, които не са употребявани. Като се вкарва система за това, тя ще се провежда от производителя/търговеца на медикаментозния фураж. Върху опаковката на медикаментозния фураж е планувано да има посочен безвъзмезден телефонен номер и място, където се събират неизползваните медикаментозни фуражи и/или междинни артикули за производството им. Информация с безплатните телефони и мястото, където ще се събират неизползваните медикаментозни фуражи и/или междинни артикули за производството им ще бъде оповестена и на формалната електронна страница на Българска организация по сигурност на храните.

В промените и допълненията на Закона за фуражите е обхваната и регистрацията на обектите, в които се прави търговия на дребно с храни за домашни любимци, която все още е в обсега на Закона за ветеринарномедицинската активност. По този метод се уреждат публичните връзки в цялата фуражна верига.

Приети са промени в Наредбата за условията за отнасяне на излезли от приложимост гуми

Правителството одобри промени в Наредбата за условията за отнасяне на излезли от приложимост гуми. Основна цел на спомагателните текстове е да се конкретизира процентното съответствие на количество гуми, които би трябвало да бъдат оползотворени на база пуснатите на пазара гуми за календарната 2022 година и за всяка последваща година. Задължението е за организациите по оползотворяване на излезли от приложимост гуми, както и за лицата, изпълняващи отговорностите си самостоятелно.

Приемането на плана на нормативен акт ще внесе изясненост на задължените по наредбата лица за осъществяването на задачите за оползотворяване на гуми за календарната 2022 година, както и за всяка последваща година. С изменението ще се подсигурява отчетна информация от страна на Министерство на околната среда и водите при идните инспекции на одитните отчети, обвързвана с отчитане осъществяването на заложените цели. 

Министерският съвет утвърди пакет от промени, свързани с механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), обвързван с повишение успеваемостта на наказателното произвеждане, отбрана в по-голяма степен правата на потърпевшите от закононарушения и регламентиране на ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници.

Законопроектът е в отговор на над 70 неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида, съгласуван е и е рекомендациите на Комисията за народна власт посредством право към съдебна експертиза (Венецианската комисия) от 24 октомври 2022 година, с предходни мнения на Венецианската комисия, както и с редица резолюции и решения на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Предвижда се углавен арбитър от Върховен касационен съд, от апелативен или областен съд, с сан на арбитър от Върховен касационен съд, да управлява следствието против основния прокурор или негов заместител. Той ще бъде краткотрайно назначаван за прокурор във ВКП и ще се дефинира на инцидентен принцип от лист, авансово утвърден от Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, в случай че е дал категорично единодушие за включването му в листата. Друго условие е в последните 7 години да е работил като углавен арбитър.

Въвежда се „ вътрешен прокурорски надзор “ върху дейностите на прокурора, който проверява основния. Той ще бъде реализиран от различен углавен арбитър от Върховен касационен съд, който ще извършва длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, откакто има повдигнато обвиняване против обвинител №1.

Предлага се проверяващи органи в тези случаи да бъдат проверяващи служители на реда, избрани с стимулирана заповед на министъра на вътрешните работи и проверяващи митнически инспектори, избрани с стимулирана заповед на министъра на финансите.

Делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или негов заместител ще са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.

Със съпътстващи промени в Закона за правосъдната власт се планува понижаване от 17 на 13 гласа на болшинството в Пленума на Висш съдебен съвет, належащо за предварително освобождение и краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и болшинството, належащо за избор на ръководителите на двете висши съдилища, само че при спомагателни условия.

Предлаганите промени в Наказателно-процесуален кодекс дават също по-пълна и прецизна уредба на фигурите на потърпевшия от закононарушение и ощетеното юридическо лице.

Въвежда се правосъден надзор в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отвод да се образува наказателно произвеждане ще включва всички тежки закононарушения и такива, чието осъществяване може да докара до нарушение на съществени права, както и избран кръг корупционни закононарушения, които не са избрани като тежки, само че чието включване е значимо за нараснали гаранции в битката против корупцията. Отказите да се образува досъдебно произвеждане ще подлежат на правосъден надзор на две инстанции.

Правителството утвърди мярката - отсрочване на част от годишното концесионно заплащане за 2022 година на летищата в Бургас и Варна

Правителството утвърди мярката - отсрочване на част от годиш
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР