Икономиките на Южна Европа – от Гърция до Португалия, постигнаха

...
Икономиките на Южна Европа – от Гърция до Португалия, постигнаха
Коментари Харесай

Европа не смогва с глада за жилища

Икономиките на Южна Европа – от Гърция до Португалия, реализираха удивително възобновяване след финансовата рецесия на Стария континент единствено преди 10 години. Туризмът процъфтява, вложители и огромни компании навлизат в страните и доста чужденци се откриват в района, с цел да се възползват от новите работни места и по-ниските разноски за живот, написа Business Insider, представен от Investor.bg.

Но един непряк резултат от този растеж е мощното повишаване на цените на жилищата. Те, дружно с наемите, се усилват в градове като Лисабон и Атина, а плажни градове от Испания до гръцките острови са доминирани от скъпи парцели за краткосрочно отдаване чартърен.

Това частично се дължи на така наречен „ златни визи “, извънредно известни визи за местопребиваване за задгранични вложители. В страни като Гърция, Испания и Португалия множеството претенденти за виза я получават, като закупуват жилищен парцел.

Американците съставляват огромен дял от чужденците, които се насочват към южноевропейските страни. Те купуват някои от най-скъпите парцели в Испания и влагат повече средства на квадратен метър в жилища в страната от жителите на която и да било друга страна като се изключи датчаните, заяви предходната година вестник New York Times. Те са купили повече португалски златни визи от всяка друга народност през 2022 година Някои бягат от все по-недостъпните жилищни пазари в Съединени американски щати, само че в този момент способстват за проблемите с достъпността на жилищата от другата страна на Атлантическия океан.

Ръстът на вложенията в парцели тласка нагоре цените на жилищата, като основава класово разделяне в най-търсените градове, изтласква дългогодишни локални поданици и не позволява на младежите да излязат от домовете на родителите си. Въпреки процъфтяващите им стопански системи средностатистическите южноевропейци към момента имат релативно ниски заплати и просто не могат да се конкурират с задгранични вложители, купувачи на жилища, туристи и хора, работещи от разстояние.

Португалия, която има една от най-популярните и рентабилни стратегии за златни визи, ги вкара през 2012 година, като улесни издаването им за заможни чужденци, в това число такива, които са трансферирали най-малко един милион евро в португалска банкова сметка, купили са парцел за най-малко 500 хиляди евро, основали са най-малко 10 работни места или са дарили най-малко 250 хиляди евро на културни или артистични начинания. Притежателите на визи могат да пътуват свободно допълнително от 10 страни членки на Европейски Съюз и да се събират с членове на фамилията си.

Визите имат голямо влияние върху португалските недвижими парцели и цените на жилищата, споделя Доао Перейра душ Сантош, откривател във Факултета по стопанска система и финанси към университета Queen Mary в Лондон. Повечето притежатели на визи са употребявали покупка на парцел, с цел да се снабдят с нея.

„ Те купуват жилища, по тази причина не влагат и не основават работни места. А знаем, че част от тези жилища незабавно излизат на пазарите на дълготрайни и краткосрочни наеми. Затова хората, кандидатстващи за визата, не идват да живеят в Португалия “, отбелязва Перейра душ Сантош.

Цените на жилищата в Португалия набъбнаха с 19% единствено сред 2021 и 2022 година Целият пазар – от по-евтини парцели чартърен до първокласни жилища, е обиден, разяснява откривателят. „ Проблемът беше толкоз огромен, че даже оскъпи жилища, за които се сключваха покупко-продажби сред португалски купувачи и продавачи “, добавя той.

Златните визи не са единственият провинен. По същото време Португалия, сходно на останалата част от слънчева Южна Европа, означи голям растеж на туристите. Мнозина излязоха от блокадите по време на пандемията със мощно предпочитание да пътуват и да харчат пари. Миналата година беше „ най-хубавата в историята за туризма в Португалия “, заяви държавният секретар по туризма, търговията и услугите на Португалия Нуно Фазенда. Пандемията провокира и вълна от работещи от разстояние хора и пенсионери, търсещи високо качество на живот в релативно налични европейски страни. Новите визи за цифрови номади за чужденци, работещи от разстояние, също ускориха търсенето на жилища.

Но в този момент, когато Португалия минава през задълбочаваща се рецесия с достъпността на жилищата, настройките на португалците към златните визи се утежниха. Перейра душ Сантош и сътрудниците му провели национално представително допитване в Португалия и открили, че множеството участници гледали позитивно на прекратяването на програмата „ златна виза “, макар че това щяло да навреди на португалската стопанска система. Миналата година страната промени изискванията на програмата си за златни визи, като изключи вложенията в парцели.

Други южноевропейски страни следват образеца ѝ и също показват като претекст мощния растеж на цените на парцелите. Миналия месец Испания обяви края на програмата си „ златна виза “, която беше съвсем напълно подвластна от задгранични вложения в парцели.

Заради тези ограничения някои от най-търсените места в Южна Европа евентуално ще отбележат по-бавен растеж на цените на жилищата отсега нататък. Но защото тези стопанска система към момента се оправят добре като цяло, цените на парцелите ще продължат да порастват, отбелязва Холгер Шмединг, основен икономист на Berenberg Bank в Лондон.

„ Тези стопански системи са по-добри места за вложение и основаване на работни места за локални и задгранични вложители в стопанските системи като цяло. С по-добри вероятности за работа хората се усещат уверени да купят жилище или да построят дом. Пазарът на недвижими парцели е отражение на по-стабилните основи на стопанската система “, споделя Шмединг.

Икономиките на Южна Европа се оправят доста по-добре от обичайните сили в Северна Европа. Португалия и Испания реализираха три пъти по-бърз растеж от Германия през първото тримесечие на тази година. Но Северна Европа също се бори със лична жилищна рецесия.

Нидерландия има една от най-тежките жилищни рецесии на Стария континент. Цените на жилищата се удвоиха през последните 10 години и в този момент новопостроените жилища костват повече от междинната заплата в Нидерландия. Ограниченията пред разрешенията за градеж, дефицитът на строителни материали и на служащи и лимитираните терени способстват за дефицита на жилища в страната.

Германия отчита забележителна промяна на цените на жилищата на фона на релативно високи лихви, енергийна рецесия и нови регулации, които изискват притежателите на жилища да преминат от петролни и газови системи за отопление към термопомпи, които разчитат на възобновима сила. Тази композиция докара до спад в търсенето на жилища и строителство.

Очаква се цените на жилищата в Германия да стартират да порастват с по-доброто схващане на политиката за отопляване на жилищата, сигналите на Европейската централна банка, че скоро ще стартира да понижава лихвите и по-бързия растеж на заплатите от тези на цените. „ Цените на немския жилищен пазар са покрай дъното и евентуално същото се отнася за разрешенията за градеж и жилищното строителство “, споделя Шмединг.

Франция също регистрира постоянен растеж на цените на жилищата през последните години, само че сходно на Германия, цените там понижават заради по-високите лихви. Шмединг чака цените и наемите в страната също да се върнат към напредък по-късно тази година, в случай че лихвите намалеят.

Франция към момента е изправена пред проблеми с достъпността на жилищата – състояние, което известна благотворителна организация дефинира преди време като „ обществена бомба “ – с възходящ брой на бездомниците и възходящ лист с чакащи за обществени жилища. Олимпийските игри в Париж това лято единствено ускоряват търсенето на жилища във френската столица, в това число за кратковременен наем, което понижава броя на жилищата чартърен на пазара.

Въпреки доста другите стопански условия всички европейски страни са изправени пред една и съща алтернатива, която преследва и Съединени американски щати – дефицит на налични жилища.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР