Служебният кабинет одобри предоставяне на 5 492 556 лв. за

...
Служебният кабинет одобри предоставяне на 5 492 556 лв. за
Коментари Харесай

5,5 млн. дава правителството на Гълъб Донев за музеи и галерии в страната

Служебният кабинет утвърди даване на 5 492 556 лева за спомагателни прехвърляния за други целеви разноски по бюджетите на общини.

С даването на спомагателните средства ще се увеличи качеството на осъществяването на стратегиите и дейностите на музеите и художествените галерии по отношение на опазването и представянето на движими и недвижими културни полезности , ще се обезпечат по-добри хонорари на заетия личен състав в тези обществени услуги, ще бъдат непокътнати млади експерти и построени специалисти, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Според държавното управление на Гълъб Донев средствата ще обезпечат нужните гаранции за непоклатимост на културните институти в региона на културното завещание в изискванията на продължаващо повишаване на цените на главните материали, силата и горивата, както и за застраховане на уговорките, произлизащи от използването на Закона за културното завещание и поднормативните актове в региона на запазване и показване на културните полезности.

Средства се дават по отношение на признатите в член 1, алинея 5, т. 10.6. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година (ДВ, бр. 52 от 2022 г.) за финансова поддръжка на 50 общински музея, финансирани от бюджетите на общините, като средствата се разпределят по предложение на Националното съдружие на общините в Република България, в съгласие с министъра на културата.

Допълнителните прехвърляния по бюджетите на общини ще бъдат обезпечени за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2022 година
 НФ
НФ " Култура " извоюва назад 12 милиона лв., които бяха орязани от Бюджета за музеите и галериите

НФ " Култура " изрази своята признателност към народните представители от тези парламентарни групи, които се вслушаха в техните искания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР